latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:41 ⇒ 12:48 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: Српском конзулату у Цириху јављено да је Ејупи добио 400.000 евра да убије Кнежевића

Служба безбједности при Министарству спољних послова Србије добила је информацију из генералног конзулата у Цириху да се на Милана Кнежевића, једног од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори - спрема атентат.
Фљорим Ејупи / Милан Кнежевић -
Фљорим Ејупи / Милан Кнежевић

То се наводи у документу МСП у који су београдске Вечерње новости имале увид, а ова поверљива сазнања посебно добијају на тежини уочи данашњег саслушања Кнежевића. Он је позван у Управу полиције "ради прикупљања обавјештења поводом текстова у средствима јавног информисања по питању угрожености".

У поменутом допису из Цириха наводи се да је држављанин Црне Горе телефоном пренио српском вицеконзулу, кога иначе површно познаје, информацију да се на Кнежевића припрема атенатат.

За тај план он је сазнао, како је навео, од једног Албанца који је 14. маја сједио са вискокотираним припадницима службе безбједности тзв. Косова, а који су, иначе, бивше колеге поменутог Албанца.

Претходног дана на КиМ је боравио извјесни Голубовић из службе безбједности Црне Горе који је донио црногорски пасош и 400.000 евра за Фљорима Ејупија и његов криминални клан. Ејупи се тренутно налази у Холандији или Белгији и требало би да допутује у Црну Гору.

- Планирано је да лично изврши атентат на Милана Кнежевића и то из хотела који гледа на Храм Христовог васкрсења, а у вријеме митинга или народног сабора...- наводе се његове ријечи у допису МСП из Генералног конзулата у Цириху.

Такође, пише и да је, наводно, за пребацивање оружја са КиМ у Црну Гору задужен Мирко Велимировић, који је био свједок против Кнежевића у процесу познатом као "државни удар" док би му логистичку подршку у Подгорици давао извјесни Колчај.

Подсећања ради, поједини медији у Црној Гори и региону објавили су да је власт у Подгорици, преко својих веза у криминалним круговима, ангажовала Ејупија да изврши атентат на Кнежевића.

Иначе, Ејупи је некадашњи припадник терористичке ОВК који је својевремено оптужен од стране УНМИК-а да је извршио напад на аутобус "Ниш експреса" 2001. у мјесту Ливадице код Подујева на КиМ. Тада је убијено 12, а рањено 43 српских цивила.

На мјесту злочина нађен је његов ДНК, ухапшен је и одведен у америчку базу "Бондстил".

Одатле је, међутим, мистериозно побјегао и три године му се изгубио сваки траг, а о његовим везама са ЦИА у недавном интервјуу за Новости говорио је и бивши истражитељ Унмика Џо Мекалистер.

Вратио се у Приштину 2004. са још тројицом Албанаца. Одевени у униформе српске војске убијају полицајца УН, с намјером да за тај злочин буде оптужена српска страна и званични Београд, а има индиција да је био директно укључен и у организацију мартовског погрома Срба.

Ухапшен је у Тирани крајем октобра 2004, а одатле је пребачен на Косово и Метохију. У јуну 2008. године осуђен је на 40 година затвора, али га је суд под патронатом Еулекса ослободио сљедеће године због, како су навели, недостатка доказа.

Убрзо је отишао у Њемачку и наводно је неколико година био под присмотром тамошњих служби безбједности.

Српске службе га перципирају као искусног плаћеног убицу, а власти јавно су изнијеле сумње да је умијешан и атентат на Оливера Ивановића.