latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:36 | Аутор: СРНА

У здравствени сектор дозначено близу 100 милиона KM

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је од почетка епидемије вируса корона у Српској до сада, Влада дозначила близу 100 милиона КМ у здравствени сектор у Републици.
Вирус корона -
Вирус корона

Током скупштинске расправе о приједлогу одлуке за укидање ванредног стања у Републици Српској, Вишковић је рекао да је Штаб за ванредне ситуације на јутрошњој сједници донио одлуку да се обрати Савјету министара и затражи да улазак грађана у БиХ буде регулисан онако како то и Србија на сутрашњој сједници своје Владе одлучи, а биће у примјени од петка без тестирања и кућне изолације.

- Ми смо на Штабу донијели одлуку о повлачењу наших инспектора сутра од 6.00 часова са граничних прелаза гдје неће више издавати рјешења о кућној изолацији - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска дошла на проценат испод пет одсто заражених у протеклих седам дана.

- Ако би се појавило жариште као у Србији у Врању или неком другом мјесту, ми ћемо морати бар локално поново да дјелујемо да то поново ставимо под контролу - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Републички штаб донио одлуку да се сви позитивни на вирус корона смјесте у изолацију у домове, истичући да данас у Студентском дому "Никола Тесла" у Бањалуци борави преко 150 људи.

Вишковић је прецизирао да је Српска до данас урадила 23.000 тестова на вирус корона, а ФБиХ 31.000, те да то није дупла разлика како тврди опозиција.

- Наручено је 50.000 брзих тестова за здравствени сектор Републике Српске са 80 одсто сигурности тестирања, а резултате тестова је могуће очекивати за 15 минута, како би омогућили да здравствене установе могу да се врате и да почну пружати и оне здравствене услуге које су биле ускраћене у протеклом периоду - истакао је Вишковић.

Вишковић је изразио захвалност здравственим радницима, свим грађанима Републике Српске и народним посланицима који су разумјели у каквом времену живимо и како се требамо понашати.