latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:12 | Аутор: СРНА

Бурсаћ Новаковић: Одбацити негативно мишљење комисије

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ изразила је наду да ће бити одбачено негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ и да ће БиХ именовањем домаћих судија у Уставни суд коначно показати да је суверена и спремна за улазак у ЕУ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Screenshot
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Screenshot

Бурсаћева је навела да је занимљиво да је СДС промијенио став иако је Драган Мектић био уздржан и тим својим гласом довео у ситуацију да Уставноправна комисија за Приједлог закона о Уставном суду БиХ да негативно мишљење.

- Како сада ствари стоје, гласови из Републике Српске могли би бити у толиком броју да имамо најмање десет и да ово мишљење вратимо поново Уставноправној комисији на разматрање, што би у овом тренутку било најправилније - рекла је Бурсаћева новинарима.

Бурсаћева је додала да уставни основ за овај законски приједлог постоји.

- Предлажући закон у редовну процедуру клубови СНСД-а, ХДЗ-а и Српски клуб имали су намјеру да отворе расправу и да постигнемо консензус о присуству страних судија у Уставном суду БиХ - рекла је Бурсаћева, не желећи да прејудицира било какве амандмане који би евентуално могли да се уложе.

Она је додала да су ово рјешење сачинили правни стручњаци странака које су предложиле овај закон.

- Мислим да је потребно да се отвори права расправа о суверенитету ове земље, о владавини закона, о примјени Устава и заиста имамо праксу да Уставни суд као највиша правосудна институција доноси одређене одлуке излазећи из своје уставне надлежности и оквира Устава. То руши владавину права - рекла је Бурсаћева.

Она је констатовала да се у Уставу не прејудицира национална структура судија Уставног суда и да се то не предвиђа ни понуђеним рјешењем.

- Они који предлажу више странаца у Уставном суду нека крену од себе, па да одређена посланичка мјеста преузму страни представници. Ако је то европски пут и успостава суверенитета, таквима могу само да честитам на политичкој незрелости - рекла је Бурсаћева.