latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:31 | Аутор: СРНА

Додик: Кутиљеро истински желио да спријечи рат и донесе мир

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писма предсједнику Португала Марселу Рабелу де Сози и генералном секретару УН-а Антонију Гутерешу поводом смрти Жозеа Кутиљера, нагласивши да је Португал, португалски народ, али и цијели мирољубиви свијет изгубио великог лидера, дипломату и истинског борца за мир.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

- Његова визија, преданост праведним рјешењима и борба за мир, биле су покретач његове богате дипломатске каријере. Лидер чија заоставштина служи на понос Португалцима гдје год да живе, а нама осталима, прије свега Србима у БиХ, као примјер човјека који је истински желио да спријечи рат и донесе договор, компромис и мир у узаврелу атмосферу у БиХ деведесетих година - истакао је Додик.

Као што је цијелом свијету познато, али никада није наодмет помињати, посебно генерацијама које долазе, нагласио је Додик, Жозе Кутиљеро је 90-их година постао познат по свом предсједавању мировном конференцијом о бившој Југославији 1992. године.

Додик је у писму Де Сози и Гутерешу подсјетио да је Кутиљеро 1992. године био координатор мировне конференције за бившу Југославију, током португалског предсједавања ЕЕЦ, а 2001. године именован је за специјалног представника Комисије УН за људска права за БиХ и Савезну Републику Југославију.

- Кутиљеро је, заједно са лордом Питером Карингтоном, 1992. године предложио план за рјешавање кризе и спречавање рата у БиХ, а план је предвиђао стварање три конститутивне националне јединице, при чему би Србима и Бошњацима припало по 44 одсто територије БиХ, а Хрватима преосталих 12 одсто. Лидери све три стране у БиХ, Радован Караџић, Алија Изетбеговић и Мате Бобан, тај документ су потписали 18. марта 1992. године, али је Изетбеговић десет дана касније, послије састанка са америчким амбасадором у СРЈ Вореном Зимерманом, повукао свој потпис - навео је Додик у писму португалском предсједнику и генералном секретару УН-а.

Он је нагласио да су "Срби захвални на визији, храбрости и досљедности покојног господина Кутиљера и заувијек ће чувати успомену на тог великог човјека чији би план, да је испоштован до краја, без сумње зауставио надолазећи рат, сачувао животе, имовину и будућност свих народа у бившој Југославији, а нарочито у БиХ", саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Такође, сачувао би Србе од неправедне и неистините стигме народа који је желио рат. Тада, као и увијек кроз своју дугу историју, Срби су жељели мир. Његова досљедност да искрено и без страха говори истинито о дешавањима у БиХ са почетка деведесетих година, сврстава га у малобројну групу искрених свједока тога доба, и још малобројнију групу страних дипломата који су жељели добро свим народима у БиХ - нагласио је Додик.

Пошто су Срби увијек на страни истине и правде, истакао је Додик, лик и дјело Жозеа Кутиљера јесу и остају риједак примјер пријатељства према српском народу.

- У име Републике Српске, у име српског народа, у име свих невиних жртава сулудог грађанског рата у БиХ, дозволите да Вама лично, породици господина Кутиљера и португалском народу упутим изразе искреног саучешћа поводом његове смрти, као и изразе изузетног поштовања према заоставштини тог великог Португалца - навео је Додик.