latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:23 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Милион долара за подршку БиХ

САД су путем америчке Агенције за међународни развој /УСАИД/ обезбиједиле додатних милион долара за подршку БиХ у борби против пандемије вируса корона.
Вашингтон (Фото: en.wikipedia.org) -
Вашингтон (Фото: en.wikipedia.org)

Ова помоћ биће кориштена за припрему лабораторија, активирање система за проналажење и надзор случајева, подршку техничким стручњацима, те побољшање комуникације о ризику вируса корона, саопштено је из УСАИД-а.

До данас је америчка влада издвојила 2,2 милиона долара како би подржала одговор БиХ на пандемију.

- САД су већ деценијама највећи свјетски пружалац билатералне помоћи у глобалном здравству. Од 2009. године, амерички порески обвезници су великодушно финансирали здравствену помоћ САД у више од 100 милијарди долара, те обезбиједили готово 70 милијарди долара хуманитарне помоћи - наведено је у саопштењу.

УСАИД ради директно са локалним властима, мултилатералним организацијама, невладиним организацијама, приватним сектором и другим партнерима који се на терену боре против пандемије.

- То укључује рад са онима на првој линији борбе против пандемије, како би се успорило ширење, обезбиједила брига за погођене вирусом корона, а локалне заједнице опремиле алатима потребним за борбу против ковид-19. Кључни, спасилачки рад УСАИД-а биће настављен - наведено је у саопштењу.