latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:16 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС: Стечени услови за укидање ванредног стања (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске окончали су данашње засједање, а наставак 13. посебне сједнице на којој се разматра Приједлог одлуке о укидању ванредног стања у Српској, заказан је за сутра.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Посланици би требало да потврде акте које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања, али и донесу одлуку о престанку важења уредаба са законском снагом.

О укидању ванредног стања посланици би требало да гласају одмах по апсолвирању ове тачке. 

У Влади сматрају да су се стекли услови за укидање овог стања, чиме би се Република Српска вратила у ванредну ситуацију у којој ношење маске и социјална дистанца остају обавезни.

Предсједник Владе Радован Вишковић истиче да су све мјере које су усвојене током ванредног стања, донесене искључиво у циљу заштите јавног здравља становништва и санације штетних посљедица у привреди.

Обраћајући се посланицима, Вишковић је рекао и да је Српска одбила респираторе које је набавила ФБиХ јер је струка рекла да нису за лијечење.

На критике опозиције да је улога скупштине умањена, Вишковић им је поручио да усвоје измјене Пословника које ће омогућити онлајн засједање.

На посебној сједници Парламента, прилику да се обрати посланицима први је искористио предсједник највишег законодавног тијела Републике Српске, Недељко Чубриловић, који је највећи дио обраћања посветио објашњењу да ванредно стање није значило маргинализацију улоге највише законодавне институције.

- Увођењем ванредног стања на било који начин није умањена уставна улога Парламента јер је НСРС својом одлуком, односно ми народни посланици, увели смо ванредно стање својом одлуком, што значи да то право нико други није узурпирао - истакао је Чубриловић.

На почетку је минутом ћутања одата почаст свим грађанима Републике Српске који су преминули од посљедица Ковида 19.

Приједлог о укидању ванредног стања у Српској Парламанту је упутила Влада, а на основу дневних показатеља броја тестираних и заражених. Иако је ситуација данас под контролом, одлука о проглашењу ванредног стања била је неопходна због бржег реаговања на кризу, појаснио је предсједник Владе у уводној ријечи.

- Тада је постојала потреба за континуитетом измјене прописа како бисмо олакшали привредни живот и заштитили здравље становништва - навео је Вишковић.

Уводна ријеч била је прилика и за сумирање одлука Владе и предсједнице Републике. Од 19 донесених уредби са законском снагом, посебно је апострофирана она о Фонду солидарности.

- Средствима из тог фонда првом одлуком исплатили смо једнократне новчане помоћи здравственим радницима који су све вријеме били на првој линији одбране - нагласио је Вишковић.

Из истог извора исплаћена су и средства за полицију, Цивилну заштиту и инспекторе. Након уводног обраћања, препирке власти и опозиције почеле су злоупотребом права на криви навод и повреду Пословника.

Посебну пажњу привукло је неколико посланика опозиције који нису носили обавезне заштитне маске, а због игнорисања те обавезе посланици СНСД-а напустили су засједање током обраћања посланика ПДП-а Драшка Станивуковића који је рекао да би волио да може да их зарази.

Из оба блока углавном су се могле чути похвале на рачун здравствених радника. Из владајућег блока хвалили су поступке Владе.

- Влада је радила најодговорније што је могуће у датој ситуацији у каквој никада нико прије није био - рекла је Споменка Стевановић /ДЕМОС/.

Опозиција је критиковала одлуке које углавном нису у вези са медицинским сектором. Из ПДП-а критика је упућена и на рачун предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић јер није консултовала опозицију приликом доношења уредби са законском снагом, на шта је она реплицирала, нагласивши да су све уредбе донесене у складу са Уставом.

- Предсједница је током расправе врло прецизно рекла да ће током ванредног стања око свих ствари које буде радила и одлука које ће доносити у оквиру нових овлаштења консултовати све парламентарне странке - рекао је Игор Црнадак /ПДП/.

Цвијановићева је одговорила да опозицију није укључила јер је процијенила да би њихове опструкције отежале процес доношења одлука.

- Процијенила сам да бисте опструисали доношење добрих рјешења за привреду и грађање. Процијенила сам да бисте били штетни по интересе здравства и здравственог сектора, процијенила сам да бисте опструисали доношење уредби којима се омогућава провођење наставног процеса у области основног, средњег и високог образовања - навела је предсједница Српске.