latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:25 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Усвојена резолуција о поштовању жртава усташког режима, ХДЗ напустио сједницу

Приједлог резолуције о поштовању жртава усташког режима добио је подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, док су посланици ХДЗ-а напустили сједницу јер није прихваћен њихов амандман да се документ односи на жртве свих тоталитарних режима у Европи.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да ће посланици ове странке напустити сједницу због увреда које су им упућене и што им се покушава наметнути одговорност и кривица која им не припада.

- Клуб хрватског народа ће из протеста за ово шта нам радите, што нам желите ставити на плећа одговорност и кривицу коју нам не припада, ми ћемо напустити и нећемо више сједити на овој сједници, нити ћемо гласати ни за једну тачку дневног реда. Ово је дрско и безобразно - рекао је Ловриновић.

Посланици су подржали свих 10 амандмана предлагача, али не и амандман ХДЗ-а да се резолуција односи на жртве свих тоталитарних режима у Европи, као ни амандмани СНСД-а и Српског клуба.

Предлагачи усвојене резолуције су посланици Наше странке и Неузависног блока Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.

Усвојен је амандман Драгана Мектића који се односи на јасеновачку грађу.