latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:44 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Смјене функционера, смањена плата начелнику општине Костајница

Скупштина општине Костајница данас је смијенила начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Ненада Рељића и замјеника начелника општине Горана Рабата, док је плата начелника општине Драге Бундала смањена са двије на једну просјечну плату запослених у Општинској управи.
Сједница Скупштине општине Костајница - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине КостајницаФото: СРНА

Одборници су на другој ванредној сједници усвојили и одлуку о смањењу плата општинским функционерима, те именовали комисију за израду нацрта буџета за ову годину.

Предсједник Скупштине општине Никола Јањетовић рекао је новинарима да ће новоименована комисија пиступити изради нацрта буџета, додавши да је општина тренутно у привременом финансирању и плаћања врши на основу буџета из прошле године.

- Чињеница је да одређене институције имају кашњења у исплати плата, али то није везано за неусвајање буџета, већ за ранији период. Ова комисија ће покушати да уради нацрт буџета јер цијела ова ситуација је почела са негативним ревизорским извјештајем који је отворио очи и према коме ми, као одборници, не добијамо адекватне информације - рекао је Јањетовић који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а.

Он је прокоментарисао и смањење плата општинских функционера, односно начелника општине и замјеника начелника општине, истакавши да није изборна година не би било приче о платама функционера, него о опозиву начелника.

- Начелник игнорише рад Скупштине више од седам мјесеци, на одборничка питања не одговара, на иницијативе не одговара, ми не можемо, као одборници, добити информацију колико је општина дужна и треба да гласамо за његов нацрт буџета, а не знамо колико смо дужни... - рекао је Јањетовић.

Он је додао да се начелник мора санкционисати, да почне да ради свој посао, и он и замјеник начелника.

- Ово је као облик дициплинске комисије, смањена плата на три мјесеца док се не почне радити - каже Јањетовић.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Жељко Чекић, који је данас именован за предсједника Комисије за израду нацрта буџета за ову годину, рекао је да ће Комисија покушати да изради нацрт буџета до 30. јуна.

- Најгоре од свега је што су рокови већ прошли и што имамо сталну опструкцију органа Општинске управе у добијању докумената, што је потребно за израду нацрта буџета. Међутим, сјешћемо заједно, позваћемо и начелника и све који учествују у процесу доношења нацрта буџета да нам помогну и да будемо сви заједно на истом задатку па ћемо видјети колико ћемо успјети - истакао је Чекић.

Он је навео да су се одборници трудили да све одлуке, укључујући данашње смјене замјеника начелника и начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, буде у складу са законом.

- До данас се чекало да се покуша са њима наћи неки заједнички језик, да они привате реалност нове скупштинске већине. Они то нису хтјели ниједног тренутка и нажалост ми смо доведени у ситуацију да не можемо доћи ни до каквог документа и сад смо били присиљени да то урадимо - рекао је Чекић.

Недостатак сарадње, као један од највећих проблема, наводи и одборник Уједињене Српске Невен Ђенадија.

- Ми већ од краја новембра, када је формирана ова скупштинска већина, имамо озбиљне проблеме у прикупљању информација. Један дио смо успјели прикупити, али неке информације од начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности нисмо никад добили. У питању су подаци о свим неплаћеним обавезама општине из претходне године и нико од одборника не зна колике су те обавезе, немамо завршни рачун, дакле тотална несарадња са одборницима - рекао је Ђенадија.

Он је додао да је из сличних разлога дошло и до смјене замјеника начелника, наводећи да је и он добијао питања од одборника и предсједника Скупштине и да се никад о томе није оглашавао.

Ђенадија је додао да Скупштина општине нема надлежност да именује новог начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности, као ни замјеника начелника, те да именовања предлаже начелник општине.

Смијењени замјеник начелника општине Костајница Горан Рабат сматра да је ријеч о нечувеном омаловажавању начелника и најављује да ће се начелник, у име извршне власти, жалити на ову одлуку ресорном министарству и Уставном суду.

- Нова скупштинска већина је донијела одлуку да санкционише начелника и замјеника начелника, то је нечувено, да се начелнику општине смањи плата на једну просјечну плату, док код предсједника Скупштине остаје иста, односно двије просјечне плате, што је двоструко више од начелника - рекао је Рабат.

Смијењени начелник Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Костајница Ненад Рељић оцијенио је да је у питању политички обрачун.

- Ствар је врло јасна, чим ми у ванредном стању сазивамо сједницу за смјену функционера и службеника општине Костајница, јасно је да ту није у питању стварна потреба него политички обрачун. И ја и служба ћемо ићи на судски спор да то ријешимо у складу са законом, овдје је у питању маскимално непоштивање закона, односно манипулација законима - рекао је Рељић.

Према његовим ријечима, скупштина нема надлежност да смјењује начелнике одјељења у Општинској управи.

- Законом о локалној самоуправи јасно је дефинисано да се начелници одјељења и замјеник начелника бирају и разрјешавају на приједлог начелника општине, а у овом случају нема тог приједлога и ово је кршење закона - рекао је Рељић.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Славко Аврамовић рекао је да је тражио појашњење смањења плате начелника и замјеника начелника општине, те да је добио објашњење да је ријеч о привременој одлуци која траје три мјесеца и да је то као санкција за начелника који, према њиховом мишљењу, није испуњавао обавезе.

- Мислим да ово није била пракса и не знам колико је то у складу са законом и правилником о платама у Општинској управи, мислим да ће ту доћи до одређених судских процеса, што није добро, јер какав год био исход, штету ће имати грађани и буџет општине Костајница - рекао је Аврамовић.