latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:53 ⇒ 17:54 | Аутор: Независне

Неизвјесна додјела Оскара 2021.

Америчка Академија филмске умјетности и науке разматра могућност одлагања церемоније 93. додјеле Оскара која је заказана за 28. фебруар 2021. године.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

Анонимни извори рекли су да је све и даље у домену размишљања.

- Церемонија ће вјероватно бити одложена - рекао је добро информисани извор за лист Варајети.

Међутим, та особа је упозорила да детаљи, укључујући потенцијалне нове датуме, још нису у потпуности размотрени или формално предложени.

Истовремено, други извор каже да је датум на АБЦ тренутно непромијењен.

Када су у априлу најављене нове привремене промјене правила за добијање Оскара због пандемије, предсједник Академије Дејвид Рубин рекао је да је прерано говорити о томе.

- Немогуће је знати шта ће се дешавати. Знамо да желимо да прослављамо филмска остварења, али не знамо у којој ће то тачно бити форми - казао је Рубен.

Према уобичајеним правилима, филм мора да има седмодневну екранизацију у биоскопима у Лос Анђелесу да би се квалификовао за добијање награде Оскар.

Ипак, за ову годину, филмови који су дигитално објављени могу да се квалификују уколико је студио првобитно планирао биоскопско приказивање.

- Мислим да сви саосјећају са режисерима и ту смо да подржимо наше чланове и филмску заједницу. Има смисла када заправо не знамо шта ће се догађати у погледу расположивости биоскопског приказивања... Морамо да направимо изузетке само за ову годину и за то вријеме када биоскопи нису отворени, тако да се велика филмска дјела ипак могу видјети и прославити - рекао је Рубин.

Нове промјене правила подразумијевају и омогућавање да се екранизације квалификоване за Оскара одржавају у Њујорку, Чикагу, Мајамију, Атланти и другим градовима, умјесто, као што је био случај до сад, само у Лос Анђелесу.

Академија је одбила да коментарише нове наводе и и даље није јасно да ли ће одлагање Оскара такође значити да ће Академија дозволити филмовима који су објављени након истека рока да се квалификују за Оскара 2021. године.