latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:00 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Човић: Мигрантска криза поново у центру пажње (ВИДЕО)

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас у Источном Сарајеву након састанка са лидером СНСД-а Милорадом Додиком да је сарадња двије странке на свим нивоима јако добра, да су разговарали о неколико кључних тема, међу којима и о мигрантској кризи, која се поново јавља као највећи проблем.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- Због пандемије вируса корона нисмо се бавили мигрантском кризом, која је била прва и једина тема прије три мјесеца. Бојим се да ће у наредних мјесец или два бити све више проблема кад је у питању ова избјегличка популација и ту морамо имати врло јасан став - рекао је Човић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да се наставља сарадња ХДЗ-а БиХ и СНСД-а на свим нивоима власти у БиХ, те да су се делегације двије странке дотакле бројних тема, од нивоа парламента, ентитетске власти, Савјета министара и локалних нивоа.

- Чињеница је да ту пуно ствари, имамо 3.000 и нешто људи са лажним визама. Пуно других афера које имамо данас долази из центра Сарајева, од респиратора и да не говорим све оно шта је рађено у посљедњих пола године, а било је истурено према медијима. Сада се настоји политичким и медијским спиновима трансформисати у неке друге проблеме које смо имали ових дана - навео је Човић.

Он је додао је да је данас разговарао и са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, те да му је рекао да коалиција на нивоу БиХ сваким даном слаби.

- Мораћемо промијенити навике уколико се мисли било шта урадити. Имали смо на посљедња два засједања Представничког дома да се мимо закона и процедура бирају чланови Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ. Морамо гласно рећи да је то неприхватљиво, јер се крши закон, процедуре и критеријуми - поручио је лидер ХДЗ-а.

Према његовим ријечима, све ове теме биће дио и вечерашњег разговора који има са амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером.

Он је рекао да је разговарао и са Додиком и лидером СББ-а Фахрудином Радончићем, како би имали усаглашен став.

- Све што се тиче Савјета министара договорили смо се како ћемо једноставније рјешавати, уважавајући договоре које смо некад направили док смо комуницирали. Информисао сам и Изетбеговића и око Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ и то ће бити неко питање - рекао је Човић.

Он је навео да ХДЗ сада нема партнера у ФБиХ и да жели знати с ким гради будућност на овом простору, јер сада нема власт у Херцеговачко-неретванском кантону, а ни у Федерацији.

- Сад постоји пуно других питања, али основа свега је да покушамо осигурати колико-толико животних рјешења за све наше грађане у БиХ, да се што мање бавимо популизмом, а бојим се да на нивоу законодавне власти има све више популизма, а све мање ових тема о којим говоримо. Мислим да имамо усаглашене ставове о већини ових тема - каже Човић.