latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:12 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Приједлог закона о избору судија у Уставном суду још у животу

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није данас усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о избору судија у Уставном суду БиХ, па ће се посланици о мишљењу Комисије поново изјашњавати на наредној сједници.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Посланици ХДЗ-а нису се вратили на сједницу, тако да нису ни учествовали у гласању.

Усвојен је и приједлог Џенана Ђонлагића који се односи на именовање Жељка Бакалара за члана ЦИК-а из реда хрватског народа, који ће замијенити досадашњег члана Стјепана Микића, који је поднио оставку ради одласка у пензију.

Данас је усвојен и Приједлог закона посланика Дениса Звиздића /СДА/ о допуни Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку, који подразумијева да се ПДВ умјесто 10. плаћа на крају мјесеца.

Усвојен је и Звиздићев закључак да овај приједлог и Дом народа разматра по хитном поступку, као и закључак посланика Јасмина Емирића /А-СДА/ да се пријаве подносе до краја мјесеца по истеку преског периода.

Посланици су данас усвојили и Приједлог закона посланика Наше странке Предрага Којовића, Мирјане Маринковић Лепић, Аиде Баручије и Дамира Арнаута о допуни Закона о акцизама.

Приједлог закона подразумијева да се акциза плаћа само по литру апсолутног алкохола због повећане потребе производње дезинфекционих средстава усљед пандемије вируса корона.

Приједлог закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ у борби против вируса корона, који подразумијева да се званичници током ове године одрекну 20 одсто од остварене нето плате и средства издвајају у посебан фонд није добио ентитетску подршку, те ће се о овом приједлогу Дом изјашњавати у другом кругу гласања.

Представнички дом данас је усвојио Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, у првом читању, уз закључак посланика Јасмина Емрића да до другог читања Савјет министара достави своје мишљење о измјени и допунама овог закона.

У други круг гласања иде Приједлог закона, у првом читању, о измјенама Закона о платама и накнадама у заједничким институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић.

Посланици су усвојили закључак Нермина Никшића којим Представнички дом тражи од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ прцизну информацију о томе како је дошло до давања сагласности фирми "Сребрена малина" за набавку респиратора и достави је у року од седам дана.

На данашњој сједници је усвојен и Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2017. годину, чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Према Изјвештају, број избјеглица из БиХ који се налази ван земље је 17.694, док је у БиХ тренутно 32.145 породица, односно 96.830 расељених лица.

У Извјештају је наведено да је евидентиран 1.061.000 повратник у БиХ.

Посланици су дали сагласност и за неколико ратификација уговора.

Усвојени су и Извјештаји Агенције за заштиту личних података у БиХ за 2017. и 2018 годину, као и годишњи извјештаји о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права БиХ за 2017. и 2018. годину.

Представнички дом је усвојио и извјештаје Министартва за људска права и избјеглице у Савјету министара о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за 2017. и 2018. годину.

Посланици су данас усвојили и неколико специјалних извјештаја Институције омбудсмана за људска права БиХ и препоруке наведене у тим извјештајима, као и неколико комисијских извјештаја о постизању сагласности у Колегијуму.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић најавио је да би наредна сједница овог дома требала бити одржана око 10. јуна.