latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:51 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Српска поздравља одлуку Тужилаштва БиХ да истражи околности око миграната из Пакистана (ВИДЕО)

Званичници Српске и стручњаци за безбједност поздрављају одлуку Тужилаштва БиХ, да истражи околности под којим држављани Пакистана масовно улазе у Босну и Херцеговину.
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com) -
Мигранти (Фото:www.rtvhit.com)

Понављају да Српска, ни под притисцима, неће дозволити оснивање мигрантских центара на својој територији. Подржавају приједлог о депортацији илегалних миграната из Федерације.

Тужилаштво БиХ у најкраћем року треба да оконча истрагу о 3.000 држављана Пакистана, за које постоји сумња да су са лажним визама ушли у БиХ, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Брину га бошњачке структуре, које оспоравају упозорења министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића.

- Не желимо да будемо дио преваре која очигледно постоји са становишта бошњачке политичке елите, која дозвољава да њихов представник, то јест амбасадор издаје лажне визе и убацује овдје мигранте који постају све већи проблем. Што се мене тиче и српске стране, ми смо за хитну и безусловну депортацију свих миграната из БиХ - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Одлуку Тужилаштва поздравља и декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић. Сагласан је и са Радончићевим приједлогом да Пакистанци који не открију идентитет буду ухапшени. Подсјећа на немоћ институција, приликом недавног привођења осморице Пакистанаца, који су незаконито прешли границу на Дрини.
 
- Привели их, предали Служби за странце, обавијестили Тужилаштво. И, какав је крајњи исход? Шта ће урадити Служба за странце? Евидентирати их и оставити у БиХ. Ствари се не рјешавају и зато је овај приједлог господина Радончића интересантан - нагласио је Ћеранић.

Овај проблем треба рјешавати договором са Пакистаном, каже Ћеранић. Ипак, сумњичав је јер та држава за себе жели повлашћен положај.

- Индија има кооперативан однос и прихвата своје држављане, иако их је мало у БиХ. За разлику од ње, однос званичних институција Пакистана према питању броја њихових држављана у БиХ је забрињавајући и показује да се ради о државном покровитељству над мигрантском кризом - рекао је Ћеранић.

Из Тужилаштва БиХ саопштили су да анализирају извјештај Граничне полиције, у вези са издавањем виза држављанима Пакистана, да су изузели одређену документацију и да обављају провјере у БиХ и иностранству.