latinica  ћирилица
21/05/2020 |  12:42 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Соколац: Почаст погинулима уз поруку - чувајмо Републику Српску

На Сокоцу је данас служен парастос и положени вијенци на Централни споменик на коме је уписано 1.250 имена погинулих бораца, пододом обиљежавања 28 година од оснивања Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде.
Соколац - помен - Фото: СРНА
Соколац - поменФото: СРНА

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је новинарима да је кроз ове двије јединице Војске Републике Српске у ратним годинама прошло око 17.000 бораца.

Он је навео да се 21. мај - Дан романијских бригада обиљежава у складу са препорукама штабова у ситуацији епидемије вируса корона.

Лалић је истакао да су припадници обје бригаде и раније учестовали у борбеним дејствима у очувању српског народа, а њихово званично формирање је настало нешто касније, након формирања Војске Републике Српске.

"Борци ове двије бригаде су прошли сва ратишта од бихаћког, западнокрајишког, мајевичког, херцеговачког и старохерцеговачког, те најтежег сарајевско-романијског и никада се нису вратили погнуте главе и нигдје ниједан борац није обрукао ни себе, ни свој народ ни Романију", навео је Лалић.

Он је рекао да је Соколац дао 422 жртве за стварање Републике Српске међу којима су припадници ове двије бригаде као и припадници МУП-а.

Лалић је поручио представницима Републике Српске да се сложе око минимума национаних интереса, јер је Српска у великој опасности и нагласио да се Српска мора чувати и да нико не смије заборавити 24.000 бораца који су дали своје животе за њу.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да се данас сви присутни клањају сјенима погинулих бораца романијских бригада.

Према његовим ријечима, неопходно је обиљежавати све битне датуме из минулог обрамбено-отаџинског рата на достојан начин, да би будуће генерације знале како се треба организовати и достојно понашати у тешким временима.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и да је била на ратиштима широм бивше Југославије до избијања рата 1992. године у БиХ, док је Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. године на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада.

Он је нагласио да је општина Соколац помогла у складу са могућностима у рјешаавању стамбених питања и запошљавања, додјелом значајних буџетских средстава за додатна права бораца.

Један од старјешина Друге романијске моторизоване бригаде Марко Јовановић рекао је новинарима да је четири године рата провео у тој јединици бранећи и стварајући Републику Српску.

Он је изразио задовољство што борци са којима је био немају ниједне мрље на свом путу одбране ширег романијског платоа, али да има доста породица које су у рату остале без најближих, међу којима је и његова породица, када је у рату 22. јуна 1995. погинуо његов син Предраг.

Јовановић је нагласио да је велики дио породица погинулих збринут, али и данас има дјеце из ове категорије која су назапослена, те додао да заједница треба да побољша материјални положај, стамбено и здравствено збрињавање породица свих борачких категорија.

Млађен Милинковић, демобилисани борац који је прошао Илијашку, а затим обје Романијске бригаде и сада живи у соколачком селу Баре, гдје се вратио почетком рата из Сарајева, каже да му је најтеже било на илијашком ратишту гдје је требало одбити бројне велике офанзиве такозване Армије БиХ, при чему је погинуло и рањено много његових сабораца.

Он се нерадо присјећа времена када 32 дана није долазио кући и када се тешко оријентисао на правац одакле долазе гласови.

Милинковић, који је рањен 1994. године на Трескавици, истиче да српски борци не могу бити задовољни статусом који имају у заједници посебно они који су остали без посла и редовних примања.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.