latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:30 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

На сједници Савјета министара није разговарано о расподјели средстава ММФ-а

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша рекао је да на данашњој сједници Савјета министара није разговарано о расподјели средстава Међународног монетарног фонда, нити о финансирању овогодишњих локалних избора.

Грубеша је, након сједнице, рекао новинарима у Сарајеву да је Савјет министара усвојио одлуку која се тиче отварања граница БиХ уз додатак да пословни људи могу ући у БиХ уз негативан тест на ковид-19.

- Данас није разговарано о отварању аеродрома, али како слаби пандемија новог вируса корона, вјероватно ће се и о томе ускоро разговарати - навео је Грубеша.

Он је рекао да је одлуци Савјета министара која се односи на улазак страних држављана у БиХ додат члан који појашњава улазак особа са двојним држављанством.

- Било је примједби људи који су са двојним држављанством покушали ући у БиХ и морали су плаћати прекршајне налоге јер су имали личну карту БиХ, а путну исправу неке друге земље. Зато сам тражио да се одлука о странцима јасно дефинише и да не буде забуне, те да се она не односи на лица која имају двојно држављанство - објаснио је Грубеша.

Он је изразио наду да ће Гранична полиција БиХ ускоро добити ту информацију и понашати се у складу са њом.

Грубеша је рекао да је већи дио сједнице данас потрошен на именовања у надлежности Савјета министара.

Он је спорним назвао именовање заступника БиХ пред Европским судом за људска права, појаснивши да сматра да особе које је Суд БиХ окарактерисао као лица која не испуњавају услове, не би требала да буду именована на ту дужност.

- Предлагао сам другу одлуку која није подржана због чега још немамо агента БиХ пред Европским судом за људуска права гдје је тренутно готово 1.800 предмета из БиХ - рекао је Грубеша.