latinica  ћирилица
22/05/2020 |  06:50 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Настављена сједница НСРС о уредбама које је донијела предсједница Српске

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас посланичком расправом о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Ријеч је о 19 уредби, донесеним током ванредног стања, од којих његовим укидањем престају да важе Уредба са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања, Уредба са законском снагом о роковима и поступању у управним поступцима и другим поступцима уређеним посебним материјалним прописима и Уредба са законском снагом о ослобађању плаћања наканада за приређивање игра на срећу.

Уредба са законском снагом о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања већ је престала да важи.

Остале уредбе ће остати у примјени док се не реализују мјере Владе Српске које су уредбама предвиђене или док се поједине одредбе ових уредби не преузму, или уграде у текст закона који регулишу те области као што су закони о основном, средњем и високом образовању, социјалној заштити, здравственом осигурању, заштити становништва од заразних болести и слично.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је проглашење ванредног стања за територију Српске омогућило да институције, у условима пандемије, ефикасније рјешавају проблеме здравствене, социјалне, привредне и хуманитарне природе, у условима кад Народна скупштина, због рестрикција у погледу кретања и забране окупљања, није у могућности да одржава редовна засједања.

Предсједница је истакла да поштује Народну скупштину за разлику од опозиције која износи апсолутне неистине.

Додала је да се радило све да би се олакшала постојећа ситуација, санирале одређене ствари и помогли сектор привреде, здравства и свих других области.