latinica  ћирилица
22/05/2020 |  08:10 | Аутор: СРНА

Марковић: Све вјерске заједнице имаће исти статус

Све вјерске заједнице имаће исти статус у Црној Гори, а сви неспоразуми биће рјешавани на миран и демократски начин, поручио је црногорски премијер Душко Марковић на свечаности поводом Дана независности.
Душко Марковић (Фото:srbin.info) -
Душко Марковић (Фото:srbin.info)

Он је подсјетио да је прошло 14 година од када је Црна Гора, како је рекао, вратила име и мјесто међу државама свијета и одлучила да сама управља будућношћу.

- Вјеровали смо да ће у новој реалности савремене Црне Горе сви пронаћи најбољи интерес за себе и своје породице и да ће негирање црногорског идентитета једном за свагда остати иза нас - рекао је Марковић на синоћњој свечаности на Орловом кршу на Цетињу.

Он је нагласио да 14 година касније треба погледати истини у очи. "Вријеме нас је, у значајној мјери, демантовало - подјеле нису нестале", навео је Марковић.

- Бесрамно подмећу да желимо да отимамо цркве и манастире, да протјерујемо Србе из Црне Горе, да у нашој земљи само што није почео братоубилачки рат - рекао је Марковић.

Он је поручио да ће све вјерске заједнице у Црној Гори имати исти статус у оквиру правног поретка државе, усклађеног са највишим демократским стандардима модерног свијета.

Марковић је рекао да ће сви грађани бити једнаки у правима и обавезама и да ће се сви неспоразуми у Црној Гори рјешавати стрпљивим и упорним дијалогом, на миран и демократски начин.

Црна Гора јуче је обиљежила 14 година од стицања независности која је изгласана на референдуму 21. маја 2006. године.