latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Кина ове године нема циљаног економског раста

Кина је први пут током годишње сједнице парламента одустала од објављивања циљаног привредног раста и обећала да ће власти повећати потрошњу поводом утицаја пандемије ковид-19 на другу по величини свјетску економију.
Новчанице од 100 јуана (Фото: China.org.cn) -
Новчанице од 100 јуана (Фото: China.org.cn)

Премијер Ли Кећијаг у свом говору није објавио циљ економског раста у 2020. години, а то се догодило први пут од када је влада 1990. године почела да објављује овакве податке.

Економија је ослабила за 6,8 одсто у првом кварталу, што је прва контракција у неколико посљедњих деценија, а посљедица је епидемије вируса корона која је кренула из кинеског града Вухан.

- Нисмо одредили специфичну мету за економски раст ове године највише због ситуације у вези са глобалном епидемијом и због тога што је ситуација у којој се налазе економија и трговина веома неизвјесна, а развој Кине се суочава са неким непредвидивим факторима - рекао је Ли на почетку сједнице парламента.

Он је упозорио да домаћа потрошња, инвестиције и извоз опадају и да значајно расте притисак на сектор запошљавања, те да се гомилају финансијски ризици, пренио је АФП.

Кина је одредила циљ да ове године отвори девет милиона радних мјеста у урбаним срединама, наводи се у Лијевом извјештају, што представља умањење са 11 милиона у 2019. години и најмање је од 2013. године.

Кинески лидери су уочи годишње сједнице Националног народног конгреса обећали да ће повећати стимулације за привреду поводом раста бриге због губитка радних мјеста и угрожавања социјалне стабилности.

Премијер је рекао да је циљ Кине да овогодишњи буџетски дефицит буде 3,6 одсто бруто домаћег производа, изнад прошлогодишњих 2,8 одсто. Истовремено је утврђена квота за издавање локалних хартија од вриједности у износу од 3,75 билиона јуана /527 милијарди долара/.

Пекинг планира и усвајање строжег закона о надзору над Хонг Конгом, за који је Ли рекао да ће пружити "здрав" правни оквир и појачати механизме, а критичари сматрају да би то могло да умањи аутономију овог града.