latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:13 | Аутор: РТС

Коха: На Тачијевој страни седам судија Уставног суда?

Косовски уставни суд ће поништити одлуку Хашима Тачија о давању мандата за новог премијера Авдулаху Хотију, али ће отворити пут плану за формирање нове владе без нових избора и покрета Самоопредјељење, странке која је на Косову освојила највише гласова на изборима.

Седам судија Уставног суда мобилизовано је да нађе аргументе за такав сценарио, преноси приштински лист Коха диторе.

Извор листа у Уставном суду изјавио је да ће декрет којим је Тачи именовао Авдулаха Хотија за мандатара из Демократског савеза бити проглашен неуставним, јер је донесен без одговора Самоопредјељења да предложи свог мандтара.

Међутим, пресуда изричито каже да Косово мора на пријевремене изборе након обарања владе. Такође ће бити пружена могућност формирања владе без странке која је побједница.

Према овом извору, Уставни суд ће одредити рок од 15 дана, у оквиру којег странка којој се предсједник обраћа у захтјеву за давање мандата, мора да предложи име кандидата за премијера или се изричито одриче овог права.

- Седам судија ради на проналажењу аргумената за то. Један је против, док један од девет судија тренутно није укључен у случај и не вјерујем да ће гласати, јер има здравствених проблема и на лијечењу је - рекао је овај извор.