latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:28 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Све више предузетника пријављује се за помоћ

Огроман проценат радне снаге у Републици Српској ангажован је у малим предузећима која су и најпогођенија кризом изазваном пандемијом, па им је, процјењују економисти, помоћ сада најпотребнија.
Проинтер: Микро значи више -
Проинтер: Микро значи више

О томе колико је помоћ потребна свједочи и податак да се у нешто више од десет дана на јавни позив за подршку микробизнису који ја расписала компанија Проинтер ИТСС, јавило 140 микро предузећа и предузетника.

Економисти кажу да су два мјесеца колико је већина малих предузетника практично била закључана, оставила озбиљне посљедице по њихово пословање и да бесповратни грантови, у овом тренутку, некима могу спасти “главу“.

- Мали бизниси обично немају неку значајнију уштеђевину и акумулирану добит, па им овакве кризе дословно могу угрозити опстанак. Истовремено, њихов кредитни рејтинг је најчешће слаб, тако да су угрожени са више аспеката. Зато је помоћ која ће им омогућити да макар стану на ноге, веома значајна -  каже Саша Грабовац из Удружења економиста SWOT. 

Грабовац подсјећа да су радници у миркобизнису у Српској изузетно важна карика у укупној структури запослених и да свакако треба размишљати и о неким другим видовима помоћи том сектору.

- Треба видјети како се малим предузећима може омогућити да добију неке послове које ће им обезбједити егзистенцију на дужи рок. Вјерујем да велике компаније, па и јавне институције треба да се одлучују за ангажовање малих предузетника гдје год је то могуће. То је оно што се сад популарно зове оутсоурцинг -  каже Грабовац. 

Из компаније Проинтер која је уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бањалука покренула пројекат “Микро значи више“, подсјећају да рок за пријаву за бесповратну новчану помоћ или стручну подршку у виду ИТ рјешења, истиче у понедјељак.

- На основу већ утврђених критеријума, стручна комисија коју ће осим наших чинити и представници Привредне коморе и Министарства привреде и предузетништва Рерпублике Српске, одабраће најмање 20 предузећа која могу добити до 5.000 КМ. Такође, изабраћемо и пет предузећа која су се пријавила за стручну подршку, а вриједност сваког ИТ рјешења је 2.000 КМ - кажу у Проинтеру.

Пријава на Јавни позив обавља се искључиво попуњавањем онлине обрасца који се налази на интернет странициmicroznacivise.com, на којој се може пронаћи и више информација о самом пројекту.
Из Проинтера наглашавају да пројекат помоћи микробизнису намјеравају да наставе и прошире, као и да за то већ имају подршку партнерских компанија.

Интересовања за наставак таквог пројекта свакако ће бити, јер су и анкете међу малим привредницима показале да је један од видова помоћи којем се надају активно укључивање великих компанија у подршку и промоцију микробизниса.

Томе у прилог иду и подаци из Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, према којима је најмање 40 хиљада радника у том сектору погођено кризом због пандемиије. У комори кажу да је већину у тој области чине микро предузећа и мали предузетници којима је сада свака помоћ злата вриједна.