latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:06 ⇒ 10:34 | Аутор: Агенције

Словенија: Тестирање на вирус корона око 100 евра

У више словеначких градова могуће је тестирање на нови вирус корон ПЦР методом уз наплату, а цијене се крећу око стотину евра, јављају тамошњи медији.

Од јуче тестирање се може обавити, уз претходну најаву, у љубљанском дому здравља и Универзитетском клиничком центру. Тестирање уз плаћање могуће је и у здравственим установама у Марибору, Цељу, Словењ Градецу и мјесту Равне на Корошкем.

Цијена тестирања по особи креће се од 93 до 100 евра, а проводи се тзв. ПЦР методом, па тестирани добивају и међународно признату потврду коју ако је тест негативан могу користити приликом преласка граница.

Према протоколу за овакав начин тестирања уз наплату, уколико тест код некога потврди присутност вируса корона, о томе се обавјештава епидемиолошка служба која онда ступа у контакт с особом и даје јој потребна упутства шта даље да ради.

У Љубљани је цијена узимања бриса и тестирања 100 евра, а проводи се по систему "драјв ин", па тестирани не излази из возила којим је дошао. При тестирању особа мора приложити фотокопију потврде о уплати, а резултат тестирања и потврду добива у року од 24 часа.

Здравствене власти допустиле су тестирање уз наплату тек након што је обезбијеђен довољан број комплета за редовно бесплатно тестирање у оквиру којег се дневно тестира око хиљаду људи.

Тестови ПЦР методом сматрају се адекватнима за особе које желе потврду за путовање преко границе.