latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:47 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Посебна сједница настављена расправом ван дневног реда

Народна скупштина Републике Српске наставила је расправу о другој тачки дневног реда посебне сједнице - Потврђивање аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношење одлуке о престанку важења уредаба са законском снагом.

Дуже од пола сата посланици су потрошили на расправу о свему осим о актима који су пред њима. Причали су о Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, предаји јасеновачки грађе, анализирали чији су преци били у којем покрету, оптуживали се међусобно ко су издајници а ко не...

Коначно је ред реплика на ове теме прекинула потпредсједница Скупштине, вративши посланике на тачку дневног реда. Прва је говорила Гордана Видовић, посланик ПДП-а, која је истакла да је већину уредби било потребно донијети, али и да је то могла учинити и Народна скупштина. Недовољно јасним сматра уредби о Фонду солидарности за обнову Републике Српске и о Компензационом фонду Републике Српске.

Министарка финансија Зора Видовић појаснила је да ће се средства из Фонда солидарности моћи користити за све наредне кризе, док је Компензациони фонд намијењен искључиво за санацију штете коју је изазвала епидемија вируса корона.