latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:50 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Жунић: На посебној сједници о спорној Резолуцији о поштовању жртава фашизма

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић најавио је да ће тај клуб у наредном периоду иницирати одржавање посебне сједнице о питањима за Србе спорне Резолуције о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, усвојене у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, али и о различитим темама у вези са Другим свјетским ратом у коме су највише страдали Срби.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

- Усвојена је та резолуција у којој се, између осталог, не спомиње да су Срби страдали од усташа&хеллип; То је свјесно направљено да се бошњачка елита опере од свега онога што је рађено у Другом свјетском рату а што су подржали људи из опозиције, зарад мало политичког ћара али и због наивности која је гора од издаје - рекао је Жунић и поручио посланицима из ПДП-а и СДС-а да размисле да ли треба да се у том смислу неком додворавају у политичком Сарајеву.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица оцијенио да ПДП стално и неосновано политизује предају јасеновачке грађе Музеју Холокауста у Вашингтону, а посланику те странке Јелени Тривић рекао је да је незналица када је ријеч о чињеницама о страдањима Срба у концентрационом логору Јасеновац.

- Користите то непримјерено у политичке сврхе, а број жртава који стоји на интернет сајту поменутог музеја јесте на основу поименичног пописа жртава - рекао је Мазалица у реплици на тврдње Тривићеве.

Он је рекао да је стварни број српских и других жртава у Јасеновцу свима познат и да су нетачне оптужбе Тривићеве "да су Срби страдавали само у мјестима гдје су били партизани".

Мазалица је током посланичке расправе у Народној скупштини Републике Српске о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом, рекао да је у НОБ-у пет партизанских дивизија од укупно осам било са овог подручја.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић је, између осталог, проблематизовала питање предаје јасеновачке грађе која је на крају, како каже, завршила у Хрватској, те је поручила властима Српске да опозиционари нису издајници.

И она је у дискусији навела да су Срби поднијели највише жртава у борби против фашизма на овим просторима.