latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:20 | Аутор: СРНА

Бесплатна правна помоћ за лица која нису у могућности да је приуште

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ којим се сваком физичком лицу, које према свом имовинском стању није у могућности да оствари право пред судом или другим органима без штете по нужно издржавање себе и породице, мора обезбиједити бесплатна правна помоћ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Остваривање права на правично суђење и једнак приступ правди свим лицима без обзира на имовинско стање представља темељно начело и загарантована права највишим актима и међународним конвенцијама, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овим законом уређује се право на бесплатну правну помоћ и утврђују корисници, облици и субјекти надлежни за пружање ове помоћи, поступак пружања бесплатне правне помоћи, услови и начин остваривања права на ову помоћ, промијењене околности које наступе у поступку остваривања овог права и с тим у вези неоправдано одобрена бесплатна правна помоћ, трошкови заступања, као и надзор над примјеном закона и контрола у остваривању права на бесплатну правну помоћ.

Влада Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању којим је дефинисано организовање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање ради помоћи предшколским установама у раду са дјецом са сметњама у развоју.

С обзиром на то да многе предшколске установе немају запослене стручне сараднике дефектологе, логопеде и остале, ресурсни центри би процјењивали и предлагали установи прилагођене планове и програме за свако дијете који би садржавали и конкретне мјере и активности за рад, вршили савјетодавни рад са родитељима, обуке за васпитно-образовне раднике и остало.

Измјенама су прописане мјере бесплатног похађања предшколске установе за дјецу без родитељског старања и за дјецу са сметњама у развоју.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању којим је створен правни основ за доношење Правилника о стандардима квалитета уџбеника у Републици Српској, као и Правилника о стандардима рада педагога, психолога, социјалног радника и дефектолога у васпитно-образовним установама Српске.

Примарна сврха стандарда је да допринесу унапређењу васпитно-образовног процеса кроз унапређење квалитета рада свих запослених у стручним службама, те истовремено да се нагласи значај рада стручне службе и њихов допринос у раду са дјецом.

За ученике који исказују посебна интересовања предвиђено је да се организује факултативна настава.

На сједници Владе утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању којим је предвиђено да се практична настава реализује код послодавца највише у обиму од 25 одсто од укупног обима часова практичне наставе, као и да се за ученике са сметњама у развоју обезбјеђује прилагођавање радног мјеста у односу на његове могућности и врсту инвалидитета.

С циљем повезивања образовања са тржиштем рада прописано је успостављање институционалне сарадње Министарства просвјете и културе, Републичког педагошког завода и Привредне коморе ради спровођења дуалног образовања, као и овлаштење Привредној комори за провјеру испуњености услова за извођење практичне наставе код послодавца, те увођење ментора као лица којег одређује послодавац који реализује практичну наставу.