latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:27 | Аутор: СРНА

Затлер уручио медицинску опрему вриједну 800.000 евра

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер уручио је данас у Сарајеву медицинску опрему намијењену здравственим установама широм БиХ, чија је вриједност 800.000 евра.
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер - Фото: klix.ba
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан ЗатлерФото: klix.ba

Ријеч је о личној заштитној опреми, те високотехнолошкој роби у виду рентген уређаја, респиратора, ЕКГ уређаја и слично.

- Сретан сам да сам у прилици да испунимо своје обећање. Већ сте видјели да је БиХ уручен пакет помоћи више од 300 милиона евра. Од тог износа седам милиона евра је директно са набавком медицинске опреме, а ми данас вршимо испоруку робе у вриједности више од 800.00 евра - рекао је Затлер новинарима.

Према његовим ријечима, припремљена је и подршка у износу од 28 милиона евра инвестиција за здравствени сектор у БиХ.

Затлер је навео да су недостаци присутни једнако као и потребе, те додао да ће средства бити обезбијеђена за клиничке центре у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и болницама широм БиХ.

Он је рекао да је прва фаза фокусирана на спасавање живота, а друга се односи на спасавање радних мјеста.

- Зато је потребна одговарајућа координација мјера на свим нивоима. Управо из тих разлога позивао сам на успостављање радне групе за социо-економски одговор. Задовољство нам је да је Савјет министара то и урадио. Сада треба да видимо њено конкретно дјеловање - рекао је Затлер.

Уручењу опреме присуствовао је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић, који је рекао да ова донација неким политичарима у БиХ може бити прилика да науче како се долази до опреме, односно да науче, како је навео, шта је транспарентност у раду, у располагању новцем и да науче како се може доћи до квалитетне опреме уз помоћ стручњака.

- Ми данас добијамо респираторе, али праве респираторе, машине које ће моћи да се користе у свим анестезиолошким одјељењима у болницама у БиХ - рекао је Радончић, те додао да је пред БиХ тежак изазов у области економије, као и да ће санирање штете и излазак из кризе бити могућ само уз помоћ ЕУ.