latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Којић: Mонографија "Шта су скривиле" свједок хуманитарне катастрофе

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је значај монографије "Шта су скривиле", јер садржи податке и свједочења о хуманитарној катастрофи – смрти 12 беба 1992. године.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да су у монографији, коју је Центар издао прошле године, налазе свједочења мајки 12 преминулих беба у бањалучком Клиничком центру и других судионика догађаја.

- О свему што су преживљавале у то вријеме говориле су, прије свих, мајке умрлих беба, па и оне чија прича до тада није била позната јавности - навео је Којић.

Према његовим ријечима, монографија је посебно значајна управо због аутентичних свједочења, како мајки умрлих беба, тако и других судионика догађаја који је, према многима, био својеврсни "окидач" да Војска Републике Српске крене у акцију пробијања коридора кроз Посавину.

Којић је навео да је смрт 12 беба 1992. године један од догађаја из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата коме је Центар посветио посебну пажњу у свом раду.

- Свјесни значаја једне од најбриљантнијих и најважнијих акција Војске Републике Српске у протеклом рату, посебно смо поносни на чињеницу да је Центар, на неки начин, допринио томе да се прошле године започне са припремама за снимање документарно-играног филма о пробоју коридора, у копродукцији Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Републике Српске - навео је Којић.