latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:07 | Аутор: СРНА

У ФБиХ два нова случаја вируса корона

У Федерацији БиХ у протекла 24 часа тестирана су 632 узорка, а вирус корона је потврђен код двије особе из Зеничко-добојског кантона.

До сада су у ФБиХ тестирана 33.273 узорка, од којих је регистровано 1.013 позитивних на вирус корона.

Члан Кризног штаба федералног Министарства здравства и помоћник министра за јавно здравље Горан Черкез изјавио је на конференцији за новинаре да је у ФБиХ хоспитализовано 17 лица, а да ниједно није на респиратору.

Он је додао да је у ФБиХ активно 95 случајева, док се од вируса корона опоравило 881 лице.

- У овом тренутку, што се тиче ФБиХ, ситуација је стабилна - рекао је Черкез.

Коментаришући укидање мјере четрнаестодневне кућне самоизолације за лица која улазе у БиХ, он је истакао да Кризни штаб федералног Министарства здравства није предложио ову мјеру.

- Мишљења смо да је таква мјера требала да сачека крај мјесеца, имајући у виду да предлажемо укидање мјера сваких 15 дана након епидемиолошке анализе - навео је Черкез.

Он је упозорио да се, с обзиром на то да се због предстојећих празника очекује велики прилив грађана у БиХ, неће моћи контролисати ситуација, што представља посебан епидемиолошки ризик.

- То представља велику могућност уноса поновне заразе у БиХ. Ми разумијемо све наше суграђане и подржавамо њихову жељу да ове празнике проведу са најближима, али молимо да се сви придржавамо мјера заштите - апеловао је Черкез.