latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:28 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Полицијски час спречавао стање анархије

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да полицијски час био уведен ради спречавања стања анархије.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

- Дуге цијеви немају никакав ефекат против вируса корона, али мислим да су оне увијек биле присутне на улицама кад год се радило о полицијском часу - рекао је Рајчевић данас у Народној скупштини, током скупштинске расправе о потврђивању аката које је донио предсједник Републике Српске за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

Рајчевић је истакао да дуге цијеви за вријеме полицијског часа имају одвраћајући ефекат да се не скрене у анархију.

Посланик СНСД-а Дражен Врховац рекао је да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске донијела низ мјера помоћи грађанима и привреди Републике Српске како би што лакше прошли период пандемије вируса корона.

Говорећи о мјерама ИРБ-а ради одржавања текуће ликвидности привреде и лакшег враћања кредита грађана Републике Српске, Врховац је рекао да је омогућено увођење мораторијума на отплату главнице и камате до три мјесеца за правна лица и предузетнике, истичући да ИРБ не зарачунава ниједну КМ на одобравање мораторијума.

- ИРБ је увео могућност увођења грејс периода на отплату до 24 мјесеца за правна лица и предузетнике, могућност продужења рока отплате до 60 мјесеци за кориснике којим су средства пласирана на основу правила пласмана средстава по кредитним линијама ИРБ-а - истакао је Врховац, који је вршилац дужности директора ИРБ-а Републике Српске.

Он је рекао да је ИРБ увео могућност увођења грејс-периода на мораторијум у отплати кредита три до шест мјесеци за физичка лица, уз продужење рока отплате за исти период.

Врховац је рекао да је непосредно пред кризу коју је изазвала пандемија вируса корона, ИРБ смањио излазне каматне стопе за све кредитне линије привреди Српске на 0,5 одсто с циљем да кредитна средства постану што доступнија и јефтинија.

- ИРБ је с циљем да се повећа кокурентност привреде увео и кредитну линију за нову опрему и технологије, гдје је максимална излазна каматна стопа три одсто - додао је Врховац.