latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:37 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Смрт недужних бића - болна рана

Смрт недужних бића болна је рана на срцима њихових мајки, породица и цијелог српског народа, која свједочи о злочину који се одиграо пред очима међународних моћника, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поводом 28 година од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Не дозволити допремање кисеоника како би се спасио живот беба је, у најмању руку, нехумана политичка одлука којом су казнили један народ. Страдање беба остаће вјечно и потресно сјећање у свијести Републике Српске - навео је Чубриловић у писној изјави.

Чубриловић је изразио саосјећање са тугом мајки 12 умрлих беба, истичући да је само захваљујући одлучности и храбрости Војске Републике Српске пробијен коридор према Србији и кисеоник и медицинска помоћ је стигла у Републику Српска чиме су спасени бројни животи.

- Али, тужна и болна сјећања на смрт новорођенчади остаће заувијек у колективној свијести нашег народа - поручио је Чубриловић.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.