latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:10 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Брнабић: Приоритети - здравље грађана и економски опоравак

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће Србија ускоро моћи да прогласи побједу над вирусом корона, наводећи да су у овом тренутку приоритети здравље грађана и економски опоравак.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Први приоритет је здравље грађана, због чега је у току проширено тестирање како би се утврдила потенцијална локална жаришта, а други је економски опоравак - изјавила је Брнабићева за Радио Београд.

Она је нагласила да Србија жели да се економски што брже опорави и врати тамо гдје је била прије 6. марта, када је имала импресивне стопе раста веће од шест одсто.

Одговарајући на питање колико ће времена бити потребно за враћање на тај ниво, Брнабићева је рекла да то не зависи само од Србије него и од тога колико ће се брзо опоравити ЕУ и земље на које је српска економија највише наслоњена.

Она је оцијенила да су "сви могли да виде да и Међународни монетарни фонд, Свјетска банка и ЕУ предвиђају да ће Србија имати најмањи економски пад у 2020. години од свих земаља у Европи".

- Ми мислимо да ће тај пад бити мањи него што они предвиђају. Процјењујемо да ће највише бити минус 1,8 процената, или чак да ћемо бити на нули или да имати благи економски раст. То су наши циљеви за 2020. годину, а да након тога у 2021. имамо најбржи раст од свих европских економија - каже Брнабићева.

Она је истакла да, упркос кризи изазваној вирусом корона, ниједан инфраструктурни пројекат није стао, а настављени су и важни пројекти у области иновација и образовања, за које сматра да ће бити стубови динамичног развоја у будућности.

Брнабићева је рекла да ни култура није запостављена и изразила наду да ће фестивал Егзит, који је важан Нови Сад, али и цијелу Србију, ипак бити одржан.

- Ми смо дали препоруку да буде одгођен за август, а почетком јуна ћемо и по епидемиолошкој ситуацији у Србији, али и цијелој Европи, моћи да дамо јасну препоруку када и да ли ће моћи да се одржи. У овом тренутку дјелује да ће одржавање бити могуће - навела је Брнабићева.