latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:48 ⇒ 23/05/2020 | 07:21 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Добро смо прошли кроз кризу (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Народној скупштини да није било никаквих злоупотреба када је ријеч о доношењу уредби са законском снагом за вријеме ванредног стања усљед вируса корона, јер је постојала потреба да се одређене области и питања у Српској регулишу на посебан начин и у складу са оним што је налагало то стање, а да се криза прође са што мање штете.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је захвалила Влади Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за помоћ на доношењу мјера.

- Иако Устав Српске дозвољава да се уредбе доносе на основу сопствене иницијативе, заиста сам се трудила и имала подршку када је ријеч о процедурама да министри буду предлагачи. При томе, консултовала сам и прибављала сагласност предсједника Народне скупштине да бисмо у том процесу доношења уредаба имали што више учесника и транспарентности - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је циљ на том плану био што више трансарентности у погледу обавјештавања јавности.

- Била бих срећна да је тада било могуће одржавати редовне сједнице парламента, али није због објективних ограничења која је постављала здравствена струка - рекла је Цвијановићева у завршној ријечи у Народној скупштини о потврђивању аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби законском снагом.

Она је у вези са епидемијом вируса корона захвалила свима који су помогли да се кризно вријеме и изазови у Српској прођу са што мање оштећења.

- Институције су радиле у новом режиму, али и други су томе морали да прилагоде своје активности. Највећи изазов је био на нашим здравственим радницима и њиховој способности да се одупру вирусу и буду на располагању становништву и грађанима, за шта заслужују сваку похвалу, као и остале службе - рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о оптужбама опозиције да је доношење уредби било неуставно, Цвијановићева је рекла да су институције Српске током ванредног стања радиле одговорно и у оквирима закона.

- С обзиром на околности, мислим да смо добро прошли кроз ову кризу. Вољели бисмо да није било жртава, тешко обољелих и слично али то се дешавало, као и у свијету. Ипак, одрадили смо овај посао како су грађани очекивали. Посебно захваљујем људима који су обезбиједили да наставни процес дјелује несметано, иако на другачији начин - рекла је Цвијановићева..

Она је додала да би у будућности требало прецизније дефинисати и промијенити одређене ствари у Уставу Српске, међу којима је и укидање смртне казне.

Цвијановићева је рекла да су мјере помоћи привреди Српске доношене да радници у реалном сектору не остану без посла, те да ће у том смислу бити укључени сви расположиви ресурси да се очувају поменута радна мјеста и да постепено крене враћање стања у нормалну колотечину.

- То је била добра порука нашим радницима, али и послодавцима. Са некима сам имала састанке и знам да су у том смјеру пуни захвалности, јер сами не би могли одржати људе на платном списку да није било Владе која је исплаћивала плате и доприносе - додала је Цвијановићева.

Она је констатовала да је у погледу мјера помоћи привреди доста урађено, али да су пред Српском на том плану нови изазови.

Цвијановићева је рекла да се и послије два и по тешка мјесеца настављају изазови јер епидемиолошка ситуација није таква да се каже – проблем са вирусом је нестао.

- Нажалост, тај вирус још увијек постоји и требају се сви, од политичара до грађана, придржавати уведених мјера. Постоји лична одговорност свих нас у наредном периоду да избјегнемо замке у вези са вирусом у наредном периоду - нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да су здравствени радници Српске имали сву потребну заштитну опрему, те да је задовољна што Република ни у једном моменту није била у безизлазној ситуацији у којој су се у погледу вируса нашле неке много развијеније земље.

- Моја порука грађанима јесте да када радимо заједно, можемо да превазиђемо све проблеме, заштитимо цјелокупно становништво и прођемо кризу без пуно оштећења. Мислим да нас то везује без обзира да ли смо у власти или у опозицији - истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о уредби о изазивању панике и нереда, која је убрзо укинута, Цвијановићева је рекла да су такве акте имале многе земље, те да се повлачење те уредбе није десило зато што је била промашај, већ због објективне процјене институција.

Говорећи о Фонду солидарности за обнову Српске и опозиционим тезама да је то значило неки додатни намет грађанима, Цвијановићева је рекла да није активиран било какав законски пропис или допринос да се праве додатна оптерећења на раднике, грађане, послодавце и слично.

- То се није десило. Дакле, тај фонд који је сада компензациони фонд, јесте нешто што такође улива наду нашој привреди и грађанима за наредни период. Све што радимо има сврху и циљ и желим грађанима да не буде више оваквих изазова, а ако их већ имамо, да знамо да смо спремни да реагујемо и да имамо вјеру да као Република можемо превладати проблеме - каже Цвијановићева.