latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:37 | Аутор: СРНА

Додик: Нема стабилне парламентарне већине (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да на нивоу БиХ постоји ад хок већина и да, нажалост, нема стабилне парламентарне већине јер СДА показује склоност да са другим партијама, изван партнерских односа са СНСД-ом и ХДЗ-ом, прави већине и рјешава одређена питања.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да СНСД одбацује Резолуцију о поштивању жртава фашистичких режима, јер је сматра историјски нетачном и јер промовише оне који су били дио злочиначког подухвата према српском народу, а сада се промовишу у антифашисте.

- Подржавамо иницијативу политичких партија из коалиције на нивоу Републике Српске да буде одржана ванредна сједница Народне скупштине Српске о овој теми и да се, због истине и историје, /Резолуција/ одбаци као неприхватљива за Српску - рекао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је истакао да СНСД никада није заговарао одгађање или неодржавање локалних избора, али да би улазак у изборе са незаконито изабраном Централном изборном комисијом БиХ аутоматски значио незаконит процес.

- Зато сматрамо да треба обезбиједити легитимитет ЦИК-а као претпоставка за одржавање легитимних локалних избора - поручио је Додик.

Он је најавио да ће СНСД гласати за одлуку о финансирању избора, те додао да су неке политичке партије оспоравале потребу да до тог новца дође, као и да су заједно са дијелом међународне заједнице заговарали одгађање избора.

- СНСД то није никада заговарао, али није спреман да прихвати легитимитет овог ЦИК-а јер је политички мотивисан и на тај начин мисли и да дјелује. У ЦИК-у је до сада био само један члан на приједлог СНСД, али није био директно ангажован, а други члан испред српског народа био је којег је раније изабрао СДС. Сада имамо ситуацију да су политички активирани људи у СДС-у и ПДП-у изабрани директно у ЦИК - рекао је Додик.

Он је истакао да је спреман да разговара о овом питању да би се ријешило.

- Уколико се одржи ситуација са овако нелегитимним ЦИК-ом, онда је сасвим легитимно и легално да се свашта уради у овој земљи. Ако је легитимно да се нелегитимна комисија бира на нивоу БиХ, зашто би било нелегитимно да и ми овдје изаберемо - нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише информацију да су избори пролонгирани за 15. новембар, Додик је рекао да нелегитимна комисија доноси нелегитимне одлуке.

Он је рекао да БиХ остаје неефикасна земља и да је очигледно да постоје политике које су усмјерене на прављење овакве ситуације, прије свега СДА.

- Немам ништа против онога што су политике у погледу именовања СДА, али они су све зауставили у вези са српском страном. То намјерно раде да би одржали и ојачали СДС и ПДП обећањима да ће се опет вратити. Превише калкулишу - истакао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да би било паметније да су се окупили око важних питања, као што су европске интеграције, али да то онда подразумијева и промјену страних судија у Уставном суду БиХ, а СДА није на то спремна и усложњава ситуацију.

Додик је нагласио да у БиХ ситуацију усложњавају и мигранти, те навео да је осим амбасадора БиХ у Пакистану, лажне визе давао и амбасадор БиХ у Ираку, чиме је у БиХ ушло неколико хиљада људи из те земље.

Он је навео да СНСД неке одлуке не може промијенити, као што је пословник у парламенту БиХ којим је урушен капацитет српске стране да дјелује, али да ће имати одговор на оно што иде на Дом народа, те додао да ће подржати двије, три ствари од 20 које иду на дневни ред сљедеће седмице.