latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:46 | Аутор: СРНА

Прописано извршење буџета за ову годину

Приједлогом закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, прописује се начин извршења буџетског износа који је након ребаланса 3,613 милијарди КМ, рекла је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Она је то навела образлажући у Народној скуштини измјене овог закона који је размотрен у парламенту.

Видовићева је одговарајући на реплике појединих опозиционара рекла да предсједник Србије Алекандар Вучић уважава руководство Српске.

- Подсјетићу вас да је он рекао да се диви људима у Српској на који начин исплаћују плате - рекла је Видовићева.

У образложењу овог акта се наводи да је у складу да Законом о буџетском систему Републике Српске прописано да је у случају да током фискалне године дође до смањења или повећања буџетских средстава, односно смањења или повећања буџетских издатака, неопходно извршити уравнотежење буџета путем његовог ребаланса.

Измјене овог закона доносе се по хитном поступку јер се по истом поступку доноси Ребаланс буџета Републике Српске за 2020. годину у складу Законом о буџетском систему Републике Српске.

- На овај начин би се обезбиједило извршење поменутог ребаланса и испоштовале планиране обавезе, а уколико не би било тако наступиле би штетне посљедице које се односе на неизмирење обавеза прописаних законима и другим правним актима Српске - прецизирано је у образложењу измјена овог акта.

Одлука о пријевременом ступању на снагу Закона о измјенама закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину ступа на снагу наредног дана од објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".