latinica  ћирилица
22/05/2020 |  22:41 | Аутор: СРНА

Трамп: Цркве су кључне и треба их отворити

Предсједник САД Доналд Трамп оцијенио је данас да су цркве и друге богомоље кључне и позвао је гувернере америчких држава да дозволе њихово отварање током викенда, упркос пријетњи коју и даље представља вирус корона.

Трмап је запријетио да ће, уколико гувернери не испуне његов захтјев, умјесто њих донијети такву одлуку, иако није познато да ли амерички предсједник има такво овлашћење.

- Данас проглашавам богомоље - цркве, синагоге и џамије - кључним мјестима која пружају кључне услуге - истакао је Трамп током данашње конференције за новинаре.

Амерички центри за контролу и превенцију зараза припремили су упутства за поновно отварање богомоља, али је Бијела кућа одбијала да их објави све док Трамп јуче није нагло промијенио став, пише АП.

- Рекао сам им - боље би вам било да то избаците. То ће и да учине. Данас или сутра ће објавити нешто у вези са црквама. Морамо да отворимо цркве - рекао је Трамп током јучерашње посјете компанији "Форд мотор" у Мичигену, која током пандемије производи вентилаторе.