latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:38 ⇒ 19:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп и Ердоган за наставак војне и политичке сарадње

Предсједници Турске и САД Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп сагласили су се данас у телефонском разговору да наставе блиску војну и политичку сарадњу, саопштио је Ердоганов кабинет.

У разговору, у којем је било ријечи о ситуацији у Либији и Сирији, договорено је да двије стране наставе да доприносе стабилности у региону источног Медитерана, наводи се у саопштењу.

Амерички предсједник Доналд Трамп и турски колега Реџеп Тајип Ердоган изразили су хитну потребу за политичким рјешењем сукоба у Сирији и за несметаним пролазом за хуманитарну помоћ у цијелој земљи, рекао је портпарол Бијеле куће Џад Дири.

Дири је навео да је Трамп поново изразио забринутост због погоршања страног уплитања у Либији и потребе за хитном деескалацијом сукоба.

Трамп и Ердоган су разговарали и о поновном отварању привреде широм свијета у вријеме пандемије вируса корона.

- Предсједник Трамп и предсједник Ердоган разматрали су приједлоге о поновном отварању привреде и јачању глобалне економије у вријеме пандемије вируса корона - рекао је портпарол.

Ројтерс подсјећа, да Турска подржава међународно признату либијску владу која је протеклих недјеља остварила побједе у борбама против снага Либијске народне армије Калифе Хафтара.