latinica  ћирилица
24/05/2020 |  09:06 ⇒ 09:06 | Аутор: РТС

Дрецун: Мека моћ ЕУ пала на испиту, крајње ригидан њемачки став о Косову

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је Њемачка врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног решења.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Милован Дрецун је, коментаришући паљење куће Србина повратника у селу код Клине, оценио да се ради о константном притиску Албанаца на Србе да се не врате.

- Шаље се порука да нису добродошли и да је прича завршена. То се најбоље постиже тако што физички угрожавате безбједност људи који ријеше да се врате - указује Дрецун.

Што се тиче могућности за наставак дијалога Београда и Приштине, Дрецун је говорио о писму које се појавило у медијима, а у којем министри спољних послова Немачке и Француске позивају на моментално обнављање разговора.

Оцјењује да је такозвана "мека моћ" Европске уније пала на испиту.

- Видим снажан утицај Њемачке, која је врло енергично против става администрације Доналда Трампа да се ипак отвори могућност за постизање неког компромисног рјешења, јер Њемачка има крајње ригидан политички став, а то је да преко правно-обавезујућег споразума треба да се призна самопроглашена независност Косова, што Србија неће ни по коју цијену прихватити - каже Дрецун.

Са друге стране, како је додао, ако је став Француске и Њемачке да се дијалог настави, морају да се створе услови за то, а то је безусловно укидање такси.

- Њемачка мора да буде свјесна ситуације да је Србија сада довољно ојачала да не могу да јој се диктирају и намећу рјешења за Космет - каже Дрецун.

Сматра да администрација америчког предсједника Доналда Трампа има рационалан политички став, али да структуре "дубоке државе" нису задовољне.

- Чак и блага промена у америчком ставу наилази на страховит отпор - примјећује Дрецун.