latinica  ћирилица
24/05/2020 |  10:07 ⇒ 10:08 | Аутор: Блиц

Неупитна подршка САНУ Српској православној цркви у ЦГ

Подршка Српске академије наука и уметности Српској православној цркви у Црној Гори није доведена у питање, поручио је предсједник САНУ Владимир Костић.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

- Мора се реаговати промишљено, али не мање упорно. Чини ми се да је владика будимљанско-никшићки Јоаникије својим изјавама одржао час пропедевтике /припремног часа основног знања/ из политичке и људске мудрости, иако се налази у средишту кризе - рекао је Костић за "Блиц".

Он сматра да се мора схватити да је ријеч о другој држави, али и свом народу у њој, те да није сигуран како би било која власт у Србији могла да заустави оно што се догађа у Црној Гори, сем кориштења дипломатских канала и механизама у међународним односима.

Костић је рекао да се боји да нема идеалног рјешења за Косово и Метохију, што не значи да рјешење не треба тражити.

Он је додао да одлуке о Космету не смију да буду одлуке једне особе, групе особа, једне партије или коалиције већ се мора успоставити озбиљна и што је могуће шира подјела одоговорности за могуће рјешења.

Костић је рекао да му је тешко да замисли да се проблем Косова и Метохије ријеши онолико брзо колико неки увјеравају, чак и да се у Србији међусобно постигне сагласност, јер постоји и друга страна.