latinica  ћирилица
24/05/2020 |  13:52 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Уједињена Српска: Представљене економске мјере за превазилажење кризе и јачања привреде

Економске мјере за превазилажење кризе и јачања привреде у Републици Српској које је представила Уједињена Српска подразумијевају повољније банкарско кредитирање привредника за пословне активности, веће улагање у развојни програм пољопривредног сектора, енергетике, те малих и средњих предузећа.
Уједињена Српска - Фото: СРНА
Уједињена СрпскаФото: СРНА

Шеф тима за развој Уједињене Српске Марио Милановић рекао је да би у сектору енергетике требало повећати удио финансирања развојних пројекта који се односе на обновљиве изворе енергије, односно соларне панеле и вјетро-турбине на подручју Херцеговине.

Када је ријеч о малим и средњим предузећима, он је навео да треба хитно избацити парафискалне намете који сметају привредницима, повећати стопу ПДВ-а са садашњих 50 хиљада на 100 хиљада, те да се омогући производно оријентисаним малим предузећима да одмах уђу у ПДВ систем да би могли да сервисирају велика предузећа.

Милановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да се Уједињена Српска залаже да се сви нови привредници у првој години што је могуће више ослободе пореза и даџбина, а резултат би била већа привредна активност и запошљавање.

Предсједник Актива жена Уједињене Српске Мирела Кајкут Зељковић предложила је да се кроз Програм одрживог управљања јавним земљиштем омогући свим заинтересованим странама да узму у закуп одређене количине земљишта за производњу довољних количина хране.

Она је позвала све локалне заједнице да производе који су карактеристични за одређен регион пласирају на тржиште и да их пољопривредни произвођачи представе на једном мјесту, те навела примјер "Крајишке куће" у Бањалуци.

- Важно је да се из буџета аграрног фонда који се сада користе за текућу производњу издвоје одређена средства која ће бити развојног карактера како би се повећале све сјетвене површине у Српској, за шта су потребне повољне кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске - истакла је Зељковићева.

Она је рекла да је посланички клуб Уједињене Српске на посебној сједници Народне Скупштине подржао мјере Владе и Уредбе које је донијела предсједник Српске за вријеме ванредног стања, као и да је овај тим за развој желио дати допринос предлажући своје мјере.