latinica  ћирилица
24/05/2020 |  16:06 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије: Дај Боже да се наши властодршци врате кирило-методијевском предању

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је данас, на празник Светих Кирила и Методија са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић) -
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић)

У току Литургије Владика је у Свету тајну брака увео младенце Милована и Данијелу и Веселина и Александру.

Владика је такође одслужио помен упокојеној игуманији овог манастира Евлалији.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је рекао да су сви словенски народи преко Светих Кирила и Методија примили вјеру Христову.

- И крстили се у име Оца и Сина и Духа Светога и постали просвећени народи захваљујући њима и њиховим ученицима Науму, Клименту, Сави, Ангеларију у Горазду. То је живо предање које траје вјековима на словенском језику и проповиједање благе вијести Христове на том језику Божјем - рекао је Владика Амфилохије.

Владика је подсјетио да римски папа није прихватио тада словенски превод Светог писма и да је то тако на Западу остало све до најновијих времена.

- Али је на Истоку православном већ, ето, у то вријеме преведено на словенски језик. И благодарећи томе ми смо овдје постали православни хришћани везани за православни Исток, за Константинопољ, за свети град Јерусалим и за Свету гору. И до Светога Саве, али нарочито послије Светога Саве, који је сагласно том кирило-методијевском предању наставио то свето дјело - рекао је он.

Владика се помолио Богу да се данашњи властодршци, који газе завјештања крштених владара и у име државе покушавају да отму црквену имовину, врате памети и кирило-методијевском предању.

- Да се врате, клименто-наумовском предању, предању Светога Саве, предању Црнојевића, предању светих Петровића. Да се врате том предању и том језику на коме је писан и ободски Октоих – томе језику и томе писму - поручио је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије манастирски храм је опходила Литија. Владика је служио помен и братоножићком војводи Пеју Станојеву, а младенцима је поклонио по примјерак иконе Богородице Филеримске.

Извор: mitropolija.com