latinica  ћирилица
25/05/2020 |  09:52 | Аутор: РТРС

АПИФ приступио регионалном порталу "Бифидекс"

Министарство финансија Републике Српске поздравило је приступање Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ регионалном порталу "Бифидекс", који повезује званичне регистре финансијских извјештаја око милион и по привредних субјеката југоисточне Европе.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Увезивање у јединствен портал је развојна шанса за привреду Републике Српске и унапређење инвестиционих активности, саопштено је из Министарства финансија.

- АПИФ је на овај начин пружио региону основне податке и информације из финансијских извјештаја око 60.000 регистрованих привредних субјеката у Републици Српској - наведено је у саопштењу.

У Министарству истичу да је тиме представљена привреда Републике Српске и омогућена размјена информација.

Овај портал обухвата податке из званичних регистара о статусу предузећа - да ли је преузеће регистровано као активно, ликвидно, у стечају или обрисано, а намјера је да се у будућности преко овог портала може основати предузеће у било којој од укључених земаља на западном Балкану.

Заједнички портал садржи податке о правним лицима и субјектима из Републике Српске, Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, а његово успостављање су финансијски подржали Европска банка за обнову и развој и Фонд за добро управљање Велике Британије.

- Циљ је да се на једном мјесту нађу званични, ажурни и провјерени подаци који су транспарентни и доступни привредницима и пословној заједници - додаје се у саопштењу.