latinica  ћирилица
25/05/2020 |  12:12 ⇒ 13:32 | Аутор: sputniknews.com

Наставница из Подгорице добила отказ јер је рекла ђацима да су Црногорци - Срби

Наставница физичког из подгоричке Основне школе "Сутјеска" добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да су Црногорци заправо Срби.
Црна Гора (фото:Youtube/Skupština Crne Gore) -
Црна Гора (фото:Youtube/Skupština Crne Gore)

Из Министарства просвјете Црне Горе потврдили су да се овај случај догодио прије три месеца, али су га тек сада објавиле Дневне новине, преноси РТЦГ.

- У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби него Црногорци, иако националност као црногорска не постоји... Црна Гора се одвојила, има своју државу и хоће да има црногорски језик и црногорску цркву. Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то Црногорска православна црква. Не можеш јер није то црногорска, већ српска православна црква. Народ не жели да иде у Црногорску православну цркву јер та црква не постоји... Зато народ шета... - рекла је, према писању Дневних новина, наставница на часу, објашњавајући зашто није добар Закон о слободи вјероисповијести.

Из школе су такође потврдили да се случај догодио, те да је спроведен дисциплински поступак због "злоупотребе дјеце у политичке сврхе", те да је наставница добила отказ због тога.

- Некима смета што се црква зове Српска, јер мисле да је то србијанска... Е ту је проблем, то није србијанска него српска, у коју смо сви до јуче ишли, и сад ако нас пусте да потпишемо закон (Закон о слободи вјероисповијести) да све што је црквено постане државно, онда ће и неке друге тачке у том закону за које народ није информисан јавно да се споразумију да тако буде до краја и онда народ шета, зато народ шета. Не може неко да ти каже до јуче се славила слава Свети Василије Острошки, или Свети Илија Пророк или Свети Лука и онда ти неко дође и каже не, од сутра се то зове овако. Ако је мој ђед, твој ђед, њен прађед славио Светог Архангела Михаила, он ће цијели живот да слави ту славу, то је Свети Архангел Михаило цијели живот, не може неко да дође и да га прекрсти и да ти каже то није то. Не можете да мијењате нешто што су ваши коријени. Неко покушава да у то уведе политику, а то нема везе са политиком - рекла је, према наводима Дневних новина, наставница.

Из Управе школе навели су да су спровели поступак утврђивања одговорности уз подршку Министарства просвјете Црне Горе, које је "тражило да се случај у потпуности расвијетли", послије чега је прекинут радни однос са наставницом.

Случај је сада на суду, пошто је наставница поднијела тужбу.

Из Министарства просвјете Црне Горе навели су да је у школи "дошло до запањујуће злоупотребе малољетне дјеце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице". Додају да су "зато све вријеме били подршка управи у намјери да искористи сва законска овлашћења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбједним, а не мјестом бруталне индоктринације".

Директор школе Веско Гаговић рекао је да не школа спровела поступак у складу са законом.

- Дошло је до озбиљних прекорачења овлашћења и злоупотребе положаја од једне наставнице. У интересу је школе, односно дјеце, да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује - рекао је Гаговић.