latinica  ћирилица
25/05/2020 |  14:26 | Аутор: СРНА

Носовић: Брадина тоне у заборав

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је данас у Брадини код Коњица да се ово српско стратиште и згариште не може описати без чињенице да се храм Васнесења Господњег отвара само једном у години, и то да у пар часова литургијом и парастосом потомци помену страдање Срба у Коњицу.
Српске жртве - Брадина -
Српске жртве - Брадина

- Чињеница је да су овдје побијени невини људи само зато што су Срби. На стотине Срба одведено је у логоре гдје су грозно патили и страдали, а да за то нико није одговарао - рекао је Носовић новинарима.

Предсједник удружења повратника Срба "Неретва-Коњиц" Драгољуб Суботић с разочарањем је рекао да од повратка Срба у долину Неретве "нема ништа" јер у свему томе, како је навео, има доста опструкције федералних и кантоналних власти.

- Наши људи, Срби, не могу ни струју да прикључе, а ако је то неко и успио морао ја много да плати - рекао је Суботић.

Због тога, упозорио је он, од некадашњих 7.000 Срба у Коњицу данас егзистира свега око 250 лица српаке нацоналности.

Светом архијерејском литургијом, парастосом невиним српским жртвама и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у порти, данас је у обновљеној Цркви Вазнесења Господњег у Брадини код Коњица обиљежено 28 година од страдања српског становништва у овом селу.

Литургију је служио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је током бесједе рекао да је Брадина мјесто страдања Срба.

Владика Димитрије је поручио да је смисао и данашњег сјећања на жртве не дозволити да побиједе зло, мржња и осветољубљивост.

Обиљежавању су присуствовали чланова породица настрадалих, представници институција Републике Српске, српски представници у институцијама БиХ, града Источно Сарајево, источне Херцеговине, борачких организација и Савеза логораша.

У Брадини, која је прије сукоба било насељена већински српским становништвом, 25. маја 1992. најбруталније је убијено 48 српских цивила, а преостали су одведени у логоре или протјерани, њихова имовина опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег запаљени и срушени.

У логорима су уморена још 22 становника Брадине, док се за пет још трага.

Парох коњички, протојереј-ставрофор Милан Бужанин рекао је да ни данас, 28 година након старшних збивања која су се десила, у овом селу живота готово да нема.

- Ту живи двоје старијих људи, пензионера, и преко љета још неколико ових из Аустралије, САД или неких других крајева, који су обновили куће и дођу на неколико дана. Већина кућа још није обновљена, рушевине се виде на све стране. Цркву смо у неком периоду обновили, споменик смо саградили, сад градимо парохијски дом, све у нади да ћемо вратити живот овамо - навео је Бужанин.