latinica  ћирилица
25/05/2020 |  15:37 ⇒ 15:41 | Аутор: srpskainfo.com

Тиодровић: Ако се заустави једно жариште, могуће да се епидемија не врати

Вирус корона се полако сели на јужну полулопту, ново велико жариште је у Бразилу и ако га тамо зауставе, могуће је да нам се епидемија више неће враћати, каже епидемиолог професор доктор Бранислав Тиодоровић.

Према његовим ријечима, маске ће се сигурно носити у наредних мјесец дана, а након тога би могло да дође до потпуног попуштања мјера.

Наредни корак у попуштању мјера је, како је рекао, дозвола за већа окупљања, посебно на отвореном, гдје је тренутно ризик за преношење вируса веома мали.

– Ризик једнак нули у природи не постоји, а ми се трудимо да га доведемо на ниво случајности. Ми ћемо имати и током љета људе који ће бити спорадични случајеви обољења, као што се то дешава са грипом и другим вирусним инфекцијама. Биће још попуштања мјера на отвореном, на затвореном ће зависити од квадратуре. Сви се питају да ли ће бити другог таласа, а све зависи од тога да ли ће на јужној полулопти, гдје се сада налази, вирус успјети да се одржи. Он је сада дошао у Бразил, а онда ће се ширити Јужном Америком, Аустралијом. Ако тамо преживи, онда ћемо бити у ситуацији да нам се врати на зиму – рекао је Тиодоровић за Блиц.

Према његовим ријечима, другог таласа можда и неће бити ако се тамо сузбије вирус и заустави ширење, што зависи од тамошњих предузетих мјера и спремности да сузбију епидемију.

– Ако тамо буду предузете ваљане мјере, онда би се могло десити да вирус корона више нема потенцијал у облику високе или средње вирулентности да би дошао на сјеверну полулопту. Лично сматрам да су мале шансе да се он поврати, али не треба узимати здраво за готово, па треба бити припремљен. Ако се пак врати, не очекујемо да ће бити истог интензитета. Има научника који тврде да ће други и трећи талас бити много јачи, али они не нуде доказе за тако нешто. Овдје имамо супротну ситуацију него када је случај са грипом, који се прво на јужној полулопти појављује, па долази на сјевер – објашњава Тиодоровић.

Србија је увелико кренула са попуштањем мјера, а на улицама је све више људи који су скинули маске. Колико то може бити штетно, види се по градовима који су означени као нова жаришта. Врање, Лесковац, Зајечар. Ипак, како епидемиолог објашњава, најважније је носити маску у затвореном простору, док је на отвореном уз мјере физичке дистанце маску могуће скинути.

– Ако сте у ресторану на отвореном или у некој башти у кафићу удаљени довољно од друге особе, онда нема потребе да стављате маску. Ако сте пак близу, онда је најбоље да је носите. У затвореном је то обавезно, нарочито ако је унутра велики број људи. Не заборавите да је вирус и даље присутан и да он циркулише. У епидемиологији постоји градација, да је ситуација повољна, несигурна, неповољна или катастрофална, то је оно што је било у Италији, Шпанији, сада у Бразилу. Моја оцјена је да је она тренутно у Србији несигурна, али је под контролом. Све зависи од људи и поштовања мјера, нарочито у колективима или када се организују неки скупови на затвореном. Што се свадби тиче, савјет је да их одложе до средине јуна – објашњава Тиодоровић.

Границе се отварају, људи ће почети да циркулишу, док се поједини спремају и за одлазак на море. Према ријечима епидемиолога, наша струка прати дешавања у земљама у окружењу и у Европи и у складу са тим и отвара границе.

– Одлуку да они који долазе не морају да имају негативан тест, да не морају у изолацију, донијели смо на основу онога што се дешава у Европи и око нас. Упоређујемо епидемиолошке ситуације, нашу и околних земаља и сматрамо да је тако исправно. Е сада, ако би нам дошао неко из Бразила или САД, то би била друга прича. Нама је потребан туризам, а прије свега размјена робе, људи, ту дилеме нема. Што се тиче оних који иду на море, савјетује се опрез – каже Тиодоровић.

Упркос појави нових жаришта вируса корона, имунолог Срђа Јанковић тврди да је ситуација у већем дијелу Србије повољна, полако опада број новооткривених случајева на дневном нивоу, а реп епидемије мора да траје.

– Оно што лично очекујем је да буде мноштво потенцијалних таласића, не један дуги талас. То је могуће уколико рано откријемо сваког ко унесе вирус у моменту када у Србији више не буде било обољелих. Нећемо дозволити велики талас, али ће увијек моћи да буде мањих, као што је сад случај у Кини – каже Јанковић.

Говорећи о случају заражених у позоришту у Зајечару, Јанковић је рекао да се у овом тренутку тестирају њихови контакти. Мисли да ће то остати локализовано на тај колектив и чланове њихове примарне породице.

– Тестирамо да видимо колики је број заражених у новооткривеном жаришту у позоришту у Зајечару. Не очекујемо да се тамо опет распламса епидемија. Нова жаришта су очекивана ту и тамо и одмах се реагује тако што се стеже епидемијски обруч и нови случајеви су одмах изоловани – каже Јанковић.