latinica  ћирилица
25/05/2020 |  15:38 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Евидентан пораст улазака у земљу након попуштања мјера

У Граничној полицији истичу да је евидентан пораст броја улазака у БиХ након укидања мјере самоизолације и да је понедјељка до сриједе, 18. до 20. маја, на улазу у земљу забиљежено 22.713 особа, док је након укидања самоизолације, од четвртка до суботе, 21. до 23. маја, на улазу у БиХ забиљежено 63.540 лица.
Гранична полиција БиХ - Фото: РТРС
Гранична полиција БиХФото: РТРС

Портпарол Граничне полиције БиХ Франка Вицан рекла је Срни да је још на снази одлука Савјета министара о привременој забрани уласка страних држављана у БиХ, уз одређене изузетке.

- Савјет министара донио је у четвртак Одлуку о допунама одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, чиме се омогућава улазак у БиХ пословним људима, као и породицама умрлих ради присуства сахрани, уз испуњавање одређених услова - подсјетила је Вицанова.

Она је навела да се овом одлуком омогућава улазак и боравак странцу који у БиХ улази због пословних обвеза, под условом да посједује позивно писмо правног лица из БиХ које га ангажује у БиХ и потврду о негативном тесту на вирус корона овлаштене лабораторије, не старију од 48 часова од тренутка уласка.

- Такође је утврђено да држављани БиХ у БиХ, осим уз пасош БиХ, могу ући и са личном картом издатом од надлежног тијела БиХ, без обзира на начин уласка у другу земљу из које се враћају - рекла је Вицанова.

Вицанова је рекла да је истовремено омогућен боравак у БиХ странцима, члановима уже породице /брачни партнер, родитељи, дјеца, браћа и сестре/ умрле особе ради присуства сахрани, највише 72 часа од тренутка уласка у БиХ, не рачунајући евентуално раздобље изолације, под условом да посједују доказе о смрти и сродству са умрлом особом.

Она је подсјетила да је од петка, 22. маја, Србија отворила границу са БиХ за несметан прелазак границе свих особа и возила.