latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:32 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Црна Гора отвара границе 1. јуна, али не и за БиХ и Србију

Црна Гора ће у првим данима јуна отворити границе са земљама које испуњавају критеријуме Института за јавно здравље, најавио је данас предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.
Добродошли у Црну Гору - Фото: Глас Српске
Добродошли у Црну ГоруФото: Глас Српске

Марковић је на конференцији за новинаре Координационог тијела за борбу против заразних болести рекао да је критеријум највише 25 обољелих у односу 100.000 становника и да ће прво бити отворене границе за грађане Хрватске, Словеније, Аустрије, Њемачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Албаније и Грчке.

Одговарајући на питања новинара о томе што првих дана јуна неће бити отворене границе за грађане БиХ и Србије, Марковић је рекао да се отварају границе држава које имају сличну епидемиолошку ситуацију као и Црна Гора.

Он је додао да ће бити отворене границе и за БиХ и Србију када буду имале ситуацију до 25 обољелих у односу на 100.000 становника, што је критеријум Института за јавно здравље.

Марковић је рекао да је намјера да већ од сљедеће седмице буду отворени вртићи, предшколске установе и играонице у Црној Гори, као и да се омогући ограниченом броју публике праћење спортских догађаја, уз поштовање мјера заштите.

- Биће дозвољена организација крштења, свадби и породичних весеља, такође уз здравствено-безбједносне мјере у броју присутних - навео је Марковић.

Он је подсјетио да је Црна Гора постала прва земља слободна од короне у Европи и честитао свима који су били на првој линији одбране.