latinica  ћирилица
25/05/2020 |  19:50 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Почела кампања "Немој бити лак плијен" о опасностима дјеце на интернету (ВИДЕО)

У склопу обиљежавања Међународног дана нестале дјеце ове године иницирана је кампања "Немој бити лак плијен", којој се, уз 23 европске земље, придружио и МУП Републике Српске.
Дјеца на интернету-илустрација - Фото: РТРС
Дјеца на интернету-илустрацијаФото: РТРС

Сваке године око 20 дјеце нестане у Републици Српској. У прва четири мјесеца ове године МУП-у Српске пријављен је нестанак шесторо дјеце, које су полицијски службеници пронашли живе и здраве.

Циљ кампање је, наводе у МУП-у, образовати дјецу и младе, као и њихове родитеље о потенцијалним опасностима виртуелног свијета у којем манипулацијом, лажним представљањем и другим начинима врбовања насилници сексуално злостављају и искоришћавају дјецу.

Управо код дјеце и тинејџера, наводе у МУП-у, није довољно развијена свијест о ризицима на интернету.

- Ми смо сувише фокусирани на опасности које долазе са спољног свијета занемарујући чињеницу да дијете може да буде изложебно опасности и у својој кући док учествује у одређеним активностима на интернету - истиче Владимир Видовић, инспектор Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске.

Стручњаци сматрају да је нарочито сада, када дјеца проводе много вријеме на интернету, важно подићи свијест о овом проблему и дати им смјернице како би се заштитили од насилника. Небитно да ли је ријеч о врбовању или злостављању на интернету, потребно је, кажу, превентивно разговарати са дјецом.

- Кроз разговор о томе, прихватити оне дијелове који су вама прихватљиви и онда им дати сугестију шта би требало урадити, питати га шта би он урадио када би се то десило. Потребно је више постављати питања и уважавати позитивне сегменте, како би им се дало на важности, јер тако их јачамо - рекла је Слађана Цвјетковић, психолог.

У односу на окружење и земље Европске уније, ситуација у Српској, поручују у МУП-у је повољна.

Поређења ради у Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 дјеце, док је у Хрватској прошле године пријављен нестанак више од 500 дјеце. У Европској унији годишње се биљежи преко 250.000 нестанака дјеце.