latinica  ћирилица
25/05/2020 |  20:23 | Аутор: СРНА

Шехић: Одлука о одгађању избора потпуно незаконита

Директор коалиције "Под лупом" и бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ Вехид Шехић истакао је да је одлука ове комисије о одгађању локалних избора са 4. октобра на 15. новембар потпуно незаконита и да нема законско упориште, чак и кад би се постојеће законске норме тумачиле широко.
Вехид Шехић (Фото: Аваз.ба) -
Вехид Шехић (Фото: Аваз.ба)

Шехић је нагласио да Изборни закон, поред редовних, препознаје само три различита типа избора, и то привремене, одгођене и поновљене.

Према његовим ријечима, избори се могу одгодити на бирачком мјесту или у изборној јединици само у случају неке непогоде, попут поплава или слично.

- У том случају ЦИК доноси одлуку којом се избори могу одржати седам дана након редовних, а најкасније 30 дана од одржаних редовних избора - рекао је Шехић за Независне новине.

Он је додао да је проблематично, не само то што су избори помјерени на 15. новембар, што је више од мјесец дана у односу на редовни термин, већ и то што редовни избори не би ни били одржани, на основу којих би се могли расписати одгођени избори.

- Коначну одлуку донијеће суд, али према мом мишљењу, они су урадили нешто што закон апсолутно не дозвољава. Ништа од тога што је урађено, није у складу са законом - истакао је Шехић.

Он је појаснио да је то само дио проблема јер Изборни закон прописује да се у изборној години мора обезбиједити финансирање, те да то значи да буџет, иако још није усвојен, мора имати и у привременој форми средства за одржавање избора.

Осим тога, проблематично је и то што је ЦИК, нагласио је Шехић, расписао јавне набавке за изборне материјале на дан на који је одгодио изборе, а да то није урадио 7. маја.

- Кад је требало да распишу изборе, рекли су да нема новца за јавне набавке, јер није усвојен буџет, а сад кажу да могу јавне набавке иако није усвојен буџет. То је врло чудно - рекао је Шехић, упитавши како тада није могло, а сад може.