latinica  ћирилица
25/05/2020 |  21:24 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Линта: Цементирање етничког чишћења Срба у долини Неретве

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта саопштио је поводом 28 година од злочина над Србима у селу Брадина код Коњица да власти Федерације БиХ и кантоналне власти воде политику цементирања етничког чишћења Срба у долини Неретве.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Према његовим ријечима, то најбоље потврђује чињеница да од некадашњих око 7.000 Срба на подручју општине Коњиц данас живи свега њих око 250 или мање од пет одсто од предратног броја.

- Малобројни српски повратници суочавају се са систематском опструкцијом у обнови кућа и рјешавању бројних инфраструктурних и комуналних проблема, као што је скупа такса да се прикључи струја и друго. Велика већина порушених кућа још није обновљена и мале су шансе да ће доћи до значајнијег побољшања - наводи Линта.

Он подсјећа да се прије 28 година десио стравичан злочин над Србима у Брадини, који су починиле муслиманско-хрватске формације и додаје да је том селу 25. маја 1992. године на најмонструознији начин убијено 48 српских цивила.

- Стотине Срба одведене су у злогласне логоре Мусала, Челебић и друге, гдје су мучени на најсвирепије начине док су остали протјерани, а њихова имовина је уништена и опљачкана. У логорима су од посљедица мучења и злостављања страдала још 22 српска цивила - указује Линта.

Он подсјећа да су Срби тешко страдали, не само у Брадини, већ и на подручју читаве коњичке општине.

Линта истиче да за злочине у Брадини, односно на подручју општине Коњиц, још нико није одговарао иако постоје бројна и потресна свједочења преживјелих Срба и материјални докази.

- У Суду БиХ је 8. маја прошле године почело суђење припадницима такозване Армије БиХ и ХВО-а за злочине над Србима из Коњица, Брадине и околних српских села. Нажалост, мале су шансе да ће страдали Срби и њихова родбина дочекати истинску правду јер оптужницом није обухваћено муслиманско војно и цивилно руководство - упозорава Линта.

Он додаје да у селу Брадина данас, 25 година послије завршетка рата нема готово никаквог живота.

У обновљеној Цркви Вазнесења Господњег у Брадини, код Коњица, данас је служена Света архијерејска литургија, служен парастос невиним српским жртвама и положени вијенци на спомен-обиљежје у порти храма поводом 28 година од страдања српског становништва у овом селу.