latinica  ћирилица
25/05/2020 |  21:53 | Аутор: СРНА

Исламисти пријете Српкињи из Чикага

Средњошколка Катарина Ристић из Чикага и њен отац непрекидно добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца након што су медији објавили да је она промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, преноси Спутњик.
Катарина Ристић (фото: Ранко Ристић) -
Катарина Ристић (фото: Ранко Ристић)

Катаринин отац Ранко Ристић рекао је да је очекивао реаговања на промјену уџбеника из савремене историје за средње школе у дистрикту Парк Риџ, али да није очекивао да ће му због тога живот бити у опасности.

- Не желимо да реагујемо на исти начин као муслимани, гадостима и претњама за време Бајрама, сада је најважније да објаснимо школи шта се заправо дешава јер је управа затрпана мејловима у којима се тврди да, заправо, ми мијењамо историју - изјавио је Ристић за Спутњик.

Он је навео да је недавно промијењен директор школе и да је то сада једна жена која и не разумије шта се десило прије три године, али да је то "сада завршена прича".

- Промијенили смо програм, спорне информације о рату у БиХ и то је то. Они сада не могу ништа у вези с тим да ураде, али нова директорка је добила сигурно 50 писама од свих босанских организација и од босанског конзулата. Она њима одговара на основу верзије коју они њој сервирају, а затим све то објављују у својим медијима - пренио је Ристић.

Он је истакао да се у једном од муслиманских медија у САД, на порталу sejl.org, појавила и изјава генералног конзула БиХ Елвира Ресића, који је рекао да "истина о рату против Босне није питање личне интерпретације, већ је утврђена правоснажним пресудама међународних судова и врло прецизно дефинисана резолуцијама америчких парламената".

У тексту се напомиње да је конзул упутио писмо управи школе Емерсон и упознао је са овим информацијама.

Катаринин отац припремио је одговор за конзула и најавио да ће затражити пријем како би му уручио документе који потврђују да су из уџбеника избачени искључиво лажирани историјски подаци према којима је Србија напала БиХ и извршила геноцид у којем је убила 200.000 Бошњака, Слободан Милошевић осуђен за геноцид над Бошњацима, а објашњено је и да Свети Сава, Тесла, Владе Дивац и Новак Ђоковић нису српске ратне вође који су починили геноцид у БиХ.

- Конзулат БиХ није само муслимански, тај конзулат овде представља и мене који сам из БиХ, тако да смо већ информисали и амбасадора БиХ. То је све сада у процесу - додао је Ристић.

Он је рекао да је и у српским медијима изашло неколико текстова о Катарини и њеној акцији који су позитивни, али немају праву везу са овом темом, наводећи да то може бити веома опасно и поништити читав труд да будуће генерације у Америци сазнају праву истину о рату у БиХ.

Ристић зато апелује да српски медији буду опрезни.

- Ако почнемо да ширимо тему у глобалу, бојим се да ће се изгубити вредност овога што смо урадили. Наш циљ је да до промене школског програма дође у више дистрикта, да изменимо барем неке лажи. Ако почнемо да оптужујемо једни друге и да рат описујемо дивљацима који нам прете, а који га нису ни видели, мислим да ће наш рад да се изгуби у свему томе - поручио је Ристић.

Он је напоменуо да се за сада још није обратио полицији јер се "не плаши интернет ратника", али да ће, ако пријетње буду настављене, то свакако учинити.

Ристић је нагласио да је добио пуно писама подршке српских организација и уопште људи који нуде помоћ његовој породици.