latinica  ћирилица
26/05/2020 |  07:54 ⇒ 08:19 | Аутор: vecernjenovosti

Митрополија реаговала на одговор Марковића, најављен наставак литија

Више од десет дана прошло је откако је митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио писмо предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу о наставку преговора у вези са спорним Законом о слободи вјероисповијести, који су започети у марту, а прекинути због пандемије вируса корона.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Разговори Владе и Митрополије биће настављени када се за то стекну услови, изјавио је премијер Црне Горе Душко Марковић. Он је на конференцији за новинаре у Подгорици рекао да је добио писмо од МЦП и приједлог за наставак разговора и навео да се тим поводом чуо с митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем уочи 12. маја, преноси РТЦГ.

- Ако јавна окупљања буду дозвољена, сутра нека крену с литијама. Нека нико не плаши литијама - истакао је Марковић.

Он је поновио да литије неће бити разлог да Влада "мијења своју политику".

- Нагомилало се аргумената видљивих сваком грађанину, да "закон није исти за све", те да се "здравствене мјере" користе за неосновани прогон Цркве. Држава која гаји тренд неједнаких стандарда директно ради против себе и сопствених уставних начела. Ако то није разлог ћутања Владе, онда се надам брзом одговору ових дана, јер Владу и садржај посљедњег састанка експертских тимова, као и недавна упутства са међународних адреса обавезују на јасне и недвосмислене одговоре на питање: мијењамо ли закон или не - саопштио је протојереј ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије и члан експертског тима Митрополије.

Ректор је најавио наставак литија.