latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:12 ⇒ 09:13 | Аутор: Index.hr

Научници дошли до великог открића код тежих КОВИД-19 болесника

Британски научници почињу с тестирањем начина лијечења који би, надају се, могао придонијети сузбијању најтежих посљедица заразе вирусом КОВИД-19 код болесника с тешком клиничком сликом.

Открили су да пацијенти који болују од најтежег облика КОВИД-19 имају изузетно низак број ћелија имунолошког система које се зову Т-ћелије

Т-лимфоцити или Т-ћелије су, уз Б-лимфоците, ћелије стечене имуности. Активирају се при контакту са својим антигеном, молекулом која подстиче стварање антитијела, односно имуносну реакцију у организму, те обављају широк спектар функција који укључује ћелијску имуност и регулацију имунолошког одговора организма.

Слиједи евалуација учинка протеина интерлеукина 7

У новом клиничком испитивању вредноваће се учинак протеина интерлеукина 7, који повећава број Т-ћелија и може помоћи у опоравку пацијента. Проводе га, пише Би-Би-Си, научници с института "Francis Crick, King's Collegea" у Лондону и болнице "Guy's and St Thomas".

Они су проучавали крв 60 пацијената обољелих од КОВИД-19 те су уочили велики пад Т-ћелија.

Професор Адриан Хаyдаy с института "Crick" је казао да су он и колеге били врло изненађени кад су видјели шта се догађа са ћелијама стечене имуности.

- Оне настоје заштитити организам, али чини се да вирус дјелује тако да их у томе спречава јер се њихов број значајно смањио - каже Хаудау.

- У микролитри (0,001 мл) капљице крви здрава особа просјечно има између 2.000 и 4.000 Т-лимфоцита. Код пацијената заражених КОВИД-19 које смо тестирали било их је само између 200 и 1.200 - рекао је он.

Ово откриће могло би бити преломно

Научници кажу да би ово откриће могло утрти пут развоју теста за утврђивање нивоа Т-ћелија у крви, што би могло дати ране индикације о томе код којег ће се пацијента развити тежи облик болести.

Резултати упућују и на то да би се специфичним начином лијечења успио спријечити пад броја ћелија имунолошког система.

Ману Сханкар-Хари, савјетник на одјелу за интензивну његу болнице  "Guy's and St Thomas", каже да око 70 одсто пацијената примљених на тај одјел због КОВИД-19 тамо стигне с између 400 и 800 лимфоцита по микролитри крви. Чим се почну опорављати, ниво лимфоцита почиње расти, додаје.

Интерлеукин 7 већ тестиран на малој групи пацијената

Интерлеукин 7 је већ тестиран на малој групи пацијената са сепсом и доказано је да сигурно подиже ниво ових ћелија.

У склопу овог испитивања научници ће интерлеукин 7 дати пацијентима с ниским бројем лимфоцита, који су на одјелу интензивне његе провели више од три дана.

- Надамо се да ће се, након што се повећа број тих ћелија, побољшати опште стање пацијената. Као љекар на одјелу интензивне његе свакодневно се бринем о пацијентима врло лошега здравственог стања, због чега би успјешност оваквог лијечења била врло охрабрујућа - казао је Хари.